Memphis geeft afscheid Sneijder bij Oranje gewenste glans

Wesley Sneijder heeft zijn indrukwekkende loopbaan bij het Nederlands elftal in stijl afgesloten. Na een zwakke eerste helft tegen Peru herstelde Oranje zich na rust en Memphis Depay bezorgde de ploeg van bondscoach Ronald Koeman met twee doelpunten de overwinning.

2 - 1
Peru
Peru

Zo was er een absolute hoofdrol voor Memphis, maar alle schijnwerpers waren donderdagavond toch gericht op recordinternational Sneijder, die met de aanvoerdersband om zijn arm zijn 134ste en laatste interland voor Oranje speelde. Sneijder was in een verrassende opstelling de meest aanvallende middenvelder, naast Ruud Vormer en achter enige spits Memphis. Ryan Babel moest de gehele linkerkant bestrijken en Kenny Tete, die bij Olympique Lyon nog geen enkele minuut speelde in dit seizoen, kreeg opvallend genoeg een basisplek op de rechterflank.

De driemansdefensie bestond uit Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk en Daley Blind. Laatstgenoemde kende een belabberde start van het duel. In de zesde minuut leed Blind in de opbouw onnodig balverlies, waarna hij met de schrik vrijkwam toen Yoshimar Yotún een enorme kans om zeep hielp. Ruim zes minuten later was het wél raak voor Peru en ook bij dit moment zag Blind er niet goed uit. De Ajacied liet zich bij een hoekschop aftroeven door Pedro Aquino: 0-1.

Pedro Aquino wint in de lucht van Daley Blind en laat Jasper Cillessen kansloos.

Oranje moest in de achtervolging, maar blonk niet uit in het verzinnen van creatieve oplossingen om de defensieve muur van Peru te breken. Pas na een halfuur kreeg het thuisland de eerste serieuze kans. Memphis kreeg de bal uit een vrije trap met wat toeval voor zijn voeten en schoot over. Een kopbal van De Ligt, een schot van afstand van Blind en een afzwaaier van Sneijder leverden in een teleurstellende eerste helft ook niet het gewenste resultaat op voor Oranje.

Al tien minuten voor rust gaf Koeman langs de lijn instructies aan Davy Pröpper en Frenkie de Jong. Dat was niet voor niets, want direct na rust kwamen zij in de ploeg voor Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman, die als meest defensieve middenvelders erg weinig hadden laten zien. De Jong maakte met zijn invalbeurt zijn debuut voor het Nederlands elftal, maar kon niet voorkomen dat Peru in de eerste minuut van de tweede helft direct drie (!) kansen kreeg. Bij de tweede kans in deze reeks ging de ongelukkig spelende Blind weer in de fout.

Herstel
Hierna pakte Nederland het goed op. Babel stuitte na een lage voorzet van Tete op doelman Pedro Gallese en Vormer zag een fraaie stift net naast gaan. Even hierna had de middenvelder Sneijder nog een laatste assist kunnen schenken, toen hij na een geweldige pass van de recordinternational oog in oog met Gallese kwam te staan. De mispeer van Vormer leverde echter geen doelpunt op.

Kort voor het moment dat Sneijder naar de kant zou worden gehaald (vooraf was al afgesproken dat de middenvelder een uur mee zou doen) kwam Oranje alsnog op 1-1. De Jong luisterde zijn debuut op met een assist op Memphis, die van dichtbij koel bleef in de afronding. Hij voorkwam hiermee dat Sneijder met een achterstand het veld verliet. De man van de avond maakte na de gelijkmaker plaats voor Quincy Promes en werd eenmaal zittend op de bank luidkeels toegezongen door de fans.

Debutant Frenkie de Jong viert feest met doelpuntenmaker Memphis Depay en man van de avond Wesley Sneijder.

Promes liet zich direct na zijn entree zien en dwong Gallese met een schot uit een lastige hoek tot een redding. Uit de hoekschop die hierop volgde maakte de keeper een kopbal van De Ligt onschadelijk. Oranje speelde in de tweede helft een stuk beter dan voor rust en ging vol goede moed op jacht naar de overwinning. Daar werd het acht minuten voor tijd voor beloond, toen Memphis zijn tweede van de avond maakte (2-1). Zo kreeg het afscheid van Sneijder toch de gewenste glans.

De overwinning op Peru betekent dat Nederland nu vier interlands op rij ongeslagen is. De ploeg van Koeman gaat zondag proberen om die reeks verder uit te breiden, wanneer het in de eerste wedstrijd in de Nations League op bezoek gaat bij wereldkampioen Frankrijk. Sneijder zal dan zoals bekend niet meer bij de selectie zitten: zijn tijd bij het Nederlands elftal zit er nu echt op.