Mei 2012: titel Ajax, Chelsea en City, Oranje richting EK

Het kalenderjaar 2012 nadert zijn einde. Ook voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand mei.

Mei 2012: titel Ajax, Chelsea en City, Oranje richting EK


Een gelijkspel tijdens het thuisduel met VVV-Venlo is voldoende voor Ajax om zich voor de 31ste keer tot kampioen van Nederland te kronen. Maar voor eigen publiek worden de Limburgers met 2-0 verslagen dankzij twee doelpunten van Siem de Jong.

De landstitel komt tot stand na weer een geweldige inhaalrace van de Amsterdammers. Net als het seizoen daarvoor wordt Ajax vroegtijdig afgeschreven, maar komt de ploeg van trainer Frank de Boer uitstekend terug en eindigt het als eerste in de Eredivisie.

Na de thuisnederlaag tegen FC Utrecht op zondag 5 februari in de twintigste speelronde van de Eredivisie bezet Ajax de zesde plaats met acht punten achterstand op koploper PSV, maar de veertien overwinningen die volgen blijken voldoende voor de tweede landstitel op rij. <br /><br /> Arjen Robben beleeft een seizoen met ups en downs bij Bayern München, waar hij regelmatig bekritiseerd wordt door bijvoorbeeld clubicoon Franz Beckenbauer en de vleugelaanvaller lijkt dan ook op weg naar een andere club. Maar heel onverwachts verlengt Robben zijn medio 2013 aflopende verbintenis met twee jaar. Alle partijen zijn blij met dat besluit.

'We zijn zeer gelukkig dat we de samenwerking met Robben kunnen voortzetten', reageert Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. 'Arjen is voor Bayern een zeer belangrijke speler. Hij is een garantie voor een mooie toekomst.' Ook Robben zelf is gelukkig. 'Ik heb altijd al gezegd dat ik me heel goed voel bij Bayern. Deze club is als een familie voor me. Ik voel me hier echt thuis.' <br /><br /> Op zondag 6 mei staat in de Eredivisie de laatste speelronde op het programma en er vallen op de slotdag veel beslissingen. Opvallend is het contrast in Rotterdam, waar Feyenoord zich verzekert van de tweede plaats en dus een plek in de voorronde van de Champions League. De ploeg van trainer Ronald Koeman stunt, want de verwachtingen waren niet hooggespannen.

Elders in Rotterdam, bij satellietclub Excelsior, is de stemming aanmerkelijk minder. De Kralingers degraderen op de laatste speeldag naar de Jupiler League. De Graafschap en VVV-Venlo moeten via de nacompetitie proberen in de Eredivisie te blijven. <br /><br /> Onder aanvoering van de in topvorm verkerende Radamel Falcao wint Atlético Madrid de Europa League door in de finale in Stadionul National (Boekarest) het eveneens Spaanse Athletic de Bilbao met 3-0 te verslaan. Falcao neemt de eerste twee treffers van Los Colchoneros voor zijn rekening en kroont zich tot topscorer van het toernooi met in totaal twaalf doelpunten.

Atlético won de Europa League twee jaar eerder ook al en ook Falcao bewijst dat hij geen ééndagsvlieg is, want het seizoen ervoor legde hij met FC Porto beslag op de Europese beker en kroonde hij zich ook tot topscorer. Toch is de eindzege van de tweede club uit Madrid verrassend, aangezien Atlético in competitieverband een teleurstellend seizoen doormaakt. <br /><br /> Het lijkt slechts een formaliteit, maar de titelstrijd in Engeland loopt toch anders dan verwacht. Manchester City heeft thuis tegen Queens Park Rangers, dat strijdt tegen degradatie uit de Premier League, aan een overwinning voldoende om de eerste landstitel sinds 1968 binnen te slepen. De bezoekers komen op een 2-1 voorsprong, die blijft staan totdat de blessuretijd aanvangt.

De wedstrijd van concurrent Manchester United is op dat moment al afgelopen. De ploeg van manager Sir Alex Ferguson wint met 1-0 bij Sunderland en maakt zich op voor een onverwachts feestje, maar in het City of Manchester Stadium vindt een fantastische ontknoping plaats. Dankzij doelpunten van invaller Edin Dzeko en Sergio Agüero is het kampioenschap voor City alsnog een feit. <br /><br /> Chelsea kroont zich in de Allianz Arena tot beste club van Europa. De club uit Londen, geleid door interim-manager Roberto Di Matteo, verslaat Bayern München in zijn eigen stadion. Arjen Robben is de schlemiel bij de thuisclub. De vleugelaanvaller mist in de verlenging, die volgt omdat de stand na negentig minuten 1-1 is, een penalty namens de thuisclub.

Omdat er in de verlenging niet gescoord wordt, moet een strafschoppenserie de beslissing brengen. Daarin volgen Ivica Olic en Bastian Schweinsteiger het voorbeeld van Robben, waarna Didier Drogba de beslissende penalty namens Chelsea tegen de touwen schiet. The Blues winnen daardoor voor het eerst in hun historie de Champions League. Ook is het de eerste Londense club met de beker. <br /><br /> Een dag na de Champions League-zege van Chelsea vallen in Nederland de laatste beslissingen in de play-offs. Zo bereikt Vitesse ten koste van RKC Waalwijk de voorronde van de Europa League. FC Twente werd in een eerder stadium uitgeschakeld in de play-offs, maar mag vanwege de fair play-prijs die Nederland wint toch Europa in.

De Graafschap moet - net als VVV-Venlo - via de nacompetitie degradatie zien te voorkomen, maar daar slagen de Superboeren niet in. Al in de eerste ronde van de play-offs gaat het mis tegen FC Den Bosch, maar het is Willem II dat de opengevallen plek inneemt. De Tilburgers keren na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. <br /><br /> Vurnon Anita, Siem de Jong, Jeremain Lens en Adam Maher gaan niet met het Nederlands elftal naar het EK in Oekraïne en Polen. De vier worden door bondscoach Bert van Marwijk als laatste afvallers aangewezen. Verdedigers Ron Vlaar, Wilfred Bouma en de pas achttienjarige Jetro Willems mogen wel mee.

'Ik heb uitgebreid de tijd genomen om met de afvallers te spreken en hen uitleg gegeven over het hoe en waarom', reageert Van Marwijk na het bekendmaken van zijn selectie voor het EK. 'Daar hadden zij na hun goede werk recht op. Zij kunnen met opgeheven hoofd het trainingskamp verlaten.' <br /><br /> Mario Been is al een jaar trainer van RC Genk, maar ook twee andere Belgische topclubs komen onder leiding te staan van een Nederlandse oefenmeester. Ron Jans, die met SC Heerenveen een knappe vijfde plaats behaalt in de Eredivisie, maakt de overstap naar Standard Luik. Bij Les Rouches is Jans de opvolger van José Riga, die één seizoen actief was in Wallonië.

Waar de aanstelling van Jans uit het niets komt, gaat er een ware soap vooraf aan de overstap van John van den Brom van Vitesse naar Anderlecht. Dan gaat hij weer wel, dan weer niet. Maar uiteindelijk bereikt de trainer, die een jaar eerder nog van ADO Den Haag naar Vitesse vertrok, een akkoord met de club uit Brussel. De Belgische Eerste Klasse kleurt dus oranje. <br /><br /> Op de laatste dag van de maand boekt het Nederlands elftal eindelijk zijn eerste overwinning in aanloop naar het EK in Oekraïne en Polen. Slowakije wordt met 2-0 verslagen. Kornel Saláta (eigen doelpunt) en Rafael van der Vaart zorgen in De Kuip voor de zege.

Maar de eerste zege is een feit. Eerder verloor Nederland met 3-2 bij Bayern München, een oefenduel als compensatie voor de zware hamstringblessure die Arjen Robben in aanloop naar en tijdens het WK in 2010 opliep, en was Bulgarije in de Amsterdam Arena verrassend met 2-1 te sterk voor Oranje. <br /><br /> Samenstelling: Arjan van den IJssel



Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen