Maximale score Portugal, Feyenoord-goal bij Slowakije

Portugal won zondagavond van IJsland en kan daardoor een perfecte score overleggen tijdens deze EK-kwalificatie. Bij Slowakije was Feyenoord-verdediger David Hancko belangrijk, hij leverde een fraaie assist af bij de treffer van oud-Feyenoorder Róbert Bozenik.

© Ziggo Sport
Portugal
Portugal
2 - 0
IJsland
IJsland

Cristiano Ronaldo had vanmiddag nog de hoop om topscorer van deze EK-kwalificatie te worden, maar na de vier treffers van Romelu Lukaku tegen Azerbeidzjan had de Portugees vijf doelpunten nodig in het thuisduel met IJsland. Toch was Ronaldo in de eerste helft nadrukkelijk op zoek naar succes. De aanvaller van Al-Nassr miste bij een aantal momenten enig fortuin.

Na een klein half uur spelen was Portugal heel dicht bij de openingstreffer, maar Sporting CP-verdediger Goncalo Inácio kopte kiezelhard naast. Kort voor rust was het wel raak voor de Portugezen. Bruno Fernandes verschalkte doelman Hákon Valdimarsson met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied.

Beide ploegen konden niet meer stijgen of zakken in de groep en dat was ook terug te zien in de bij vlagen tamme wedstrijd. Portugal ging wel nog op zoek naar meer en dat kreeg het ook. Na een ruim uur spelen moest Valdimarsson lossen na een poging van João Félix, Ronaldo schoot in de rebound op de liggende keeper, maar invaller Ricardo Horta stond op de goede plek om de bal alsnog binnen te schieten.

Ronaldo bleef in de slotfase zoeken naar zijn goal, maar zowel hij als Portugal kwamen niet meer tot scoren in Estádio José Alvalade. De 38-jarige aanvaller eindigt daarmee op tien doelpunten, vier minder dan Lukaku.

Bosnië-Herzegovina
1 - 2
Slowakije
Slowakije

Slowakije wist vooraf al dat het op de tweede plaats ging eindigen in Groep J, maar wilde de EK-kwalificatie met een goed gevoel afsluiten uit bij Bosnië en Herzegovina. Met Feyenoorder Dávid Hancko in de basis waren de Slowaken de betere ploeg, maar dat leidde in het eerste bedrijf nog niet tot grote kansen.

Kort na rust kwam Bosnië en Herzegovina bovendien op voorsprong. Na een hoekschop van Slowakije brak de thuisploeg razendsnel uit en na een voorzet van Haris Hajradinović gleed KRC Genk-middenvelder Patrik Hrošovský de bal ongelukkig in eigen doel.

Slechts drie minuten later deed Slowakije echter direct wat terug en de aanval had een behoorlijk Rotterdams tintje. Hancko veroverde de bal op de linkerflank en bediende met een perfecte voorzet voormalig Feyenoorder Róbert Bozeník. De aanvaller van Boavista FC rondde vervolgens keurig af.

Slowakije ging na de gelijkmaker op zoek naar de voorsprong en kreeg daarbij wat hulp van zijn tegenstander. Renato Gojković pakte ongelukkig zijn tweede gele kaart en dus moest Bosnië en Herzegovina door met z'n tienen. Dat leidde niet veel later tot de Slowaakse voorsprong. Lubomir Satka kon de bal na een hoekschop vogelvrij binnenschieten bij de tweede paal. De 1-2 bleek ook direct de eindstand in Zenica.

Liechtenstein
0 - 1
Luxemburg
Luxemburg

Luxemburg heeft een meer dan succesvolle EK-kwalificatie achter de rug. Het groothertogdom boekte onder meer zeges op IJsland en Bosnië en Herzegovina, maar kwam uiteindelijk net tekort om zich daadwerkelijk direct te plaatsten voor het toernooi in Duitsland. Via de play-offs heeft het land wel nog een kans om deze zomer actief te zijn op het Europees Kampioenschap.

Luxemburg sloot de kwalificatiereeks zondagavond af met een uitduel tegen dwergstaat Liechtenstein. De eerste helft gaat door de supporters vooral herinnerd worden door een schandalige actie van de Luxemburger Danel Sinani. De aanvaller ging vol met zijn noppen op het onderbeen van Julien Hasler staan en werd door scheidsrechter Stéphanie Frappart van het veld gestuurd.

In de tweede helft kwam de uitploeg met tien man toch op voorsprong. Voormalig Telstar-aanvaller Gerson Rodrigues kopte fraai raak na een voorzet van Florian Bohnert. Liechtenstein pakte deze reeks nog geen enkel punt en scoorde slechts eenmaal. Ook met een overtal lukte het de thuisploeg niet en dus eindigt Luxemburg de kwalificatie met zijn vijfde overwinning.