Matchwinner en rood: Ouattara speelt hoofdrol op feestavond Burkina Faso

Burkina Faso heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Afrika Cup. Lorient-rechtsbuiten Dango Ouattara velde zaterdagavond het vonnis over Tunesië. In de halve finale is Senegal of Equatoriaal-Guinea de tegenstander.

Burkina Faso
1 - 0
Tunesië
Tunesië

Bij Burkina Faso bleven Bertrand Traoré (ex-Ajax en ex-Vitesse) en Hassane Bandé, die door Ajax wordt verhuurd aan NK Istra, negentig minuten aan de kant. Geboren Brabander Omar Rekik, die in de jeugd speelde van Feyenoord en PSV, kwam evenmin in actie in het Roumdé Adjia Stadion in Garoua.

Het verschil werd gemaakt door Ouattara. De aanvaller werd op slag van rust weggestuurd door Ibrahim Blati Touré, kapte twee verdedigers uit en knalde hard raak. Die 1-0 was ietwat tegen de verhoudingen in, want Tunesië was de bovenliggende partij. Wahbi Khazri was eerder dicht bij een treffer geweest met een vrije trap van afstand; doelman Hervé Koffi pareerde knap.

Tunesië had nog een hele tweede helft om de achterstand ongedaan te maken en ging steeds dwingender spelen. Grote kansen leverde dat echter niet op. Aan de andere kant was Cyrille Bayala dicht bij de 2-0: hij stuitte op Bechir Ben Said. Matchwinner Ouattara liep na 82 minuten na een elleboogstoot tegen een rode kaart aan, maar desondanks trok Burkina Faso de overwinning over de streep.