Marokko en Ziyech beleven frustrerende middag op Afrika Cup

Marokko heeft tijdens zijn tweede duel op de Afrika Cup puntenverlies opgelopen. Ondanks een vroege treffer van Achraf Hakimi kwam de ploeg van Hakim Ziyech niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen DR Congo.

Marokko
Marokko
1 - 1
DR Congo
DR Congo

Marokko geldt als een van de grote favorieten voor eindwinst van de Afrika Cup en die favorietenstatus maakte de ploeg van Walid Regragui in de openingsfase van het duel met DR Congo ook waar. Al na zes minuten stond de 1-0 op het bord. PSG-speler Hakimi volleerde knap raak na een hoekschop van Ziyech.

Net als in het eerste duel met Tanzania leek een eenvoudige middag in het verschiet te liggen, maar tegenstander DR Congo beet na de openingstreffer flink van zich af. Kort voor rust kreeg de ploeg zelfs een strafschop, nadat Valencia-middenvelder Selim Amallah een elleboog uitdeelde aan Henock Inonga.

De verdediger van DR Congo bloedde flink aan het hoofd, maar aanvankelijk leek de Keniaanse scheidsrechter Peter Waweru niet in te grijpen. Na advies van de VAR ging de bal echter toch op de stip. Cédric Bakambu, ploeggenoot van Ziyech bij Galatasray, ging achter de bal staan, maar raakte de buitenkant van de paal. Enkele minuten later kwam Marokko nog eens goed weg, toen een harde tackle van Ziyech slechts bestraft werd met geel.

Ook in de tweede helft stond Marokko verrassend vaak onder druk tegen de dappere Congolezen. Dylan Batubinsika schoot rakelings langs de paal uit een corner. Toch werd ook Marokko een aantal keer gevaarlijk via onder anderen Youssef En-Nesyri en Azzedine Ounahi.

Een kwartier voor tijd kreeg het afwachtende Marokko toch het deksel op de neus. Invaller Silas Katompa schoot koeltjes raak na het goede terugleggen van Meschack Elia. Plotseling moesten de Marokkanen weer een tandje bijschakelen, maar DR Congo kreeg de beste kansen. Samuel Moutoussamy verzuimde de bal in een leeg doel te werken en Marokko-doelman Yassine Bounou tikte een hard schot van Fiston Mayele over de lat.

Doelpunten bleven uit in een spannende slotfase en dus moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt. Marokko blijft ondanks het gelijkspel wel koploper in de groep. DR Congo stijgt voorlopig naar de tweede plaats. De andere twee ploegen, Zambia en Tanzani, treffen elkaar later vandaag nog in San Pédro.