Maria verguld met uitnodiging van PSV

Reacties

Michaël Maria (25) traint mee bij Jong PSV. De linksback was transfervrij nadat zijn periode bij het Australische Adelaide United voortijdig eindigde als gevolg van het coronavirus.

Maria verguld met uitnodiging van PSV
© Michaël Maria

De afgelopen maanden trainde hij voor zichzelf in Nederland, onder meer met privétrainer Pim van Duin. Om binnenkort weer een volgende stap te kunnen zetten, zocht hij onlangs contact met PSV. Maria heeft een roerig verleden bij de Eindhovense club. Hij vertelde er begin dit jaar uitgebreid over in VI. De in Kerkrade geboren linksback, toen nog linksbuiten, gold in zijn jeugd als één van de grootste talenten van PSV. 'Michaël had dezelfde status als Mootje Ihattaren later: hij was hét toptalent', zei hoofd jeugdscouting Rini de Groot in hetzelfde artikel.

'Een linkspootje met een fantastische techniek, hij kon alle trucjes doen, was snel en scoorde veel. En met zijn vrolijke krullenkopje had hij ook een geweldige uitstraling. Hij was de parel van onze opleiding. We namen Michaël mee naar voetbalkampen, als voorbeeld voor de kinderen.' Maar als A-junior knakte de ontwikkeling van Maria. Volgens hemzelf als gevolg van een conflict tussen de club en zaakwaarnemer Arie Treffers, die de jeugdspeler destijds wilde begeleiden. Het kwam er nooit van, maar de situatie zorgde wel voor spanningen tussen Maria en PSV.

Volgens De Groot werd de jongeling geremd door andere zaken, zoals een fysieke ontwikkeling die achterbleef bij zijn voetbaltalent. Hoe dan ook: Maria raakte uit beeld op de Herdgang en moest de opleiding uiteindelijk verlaten. Hij kwam terecht bij VfL Bochum, waar hij opbloeide onder de vleugels van Gertjan Verbeek. De trainer zou uitgroeien tot een vaderfiguur voor Maria, die ook bij FC Twente en in Australië onder hem speelde.

Bij Adelaide United was de linksback bezig aan een sterk seizoen. De pandemie verstoorde ook zijn plannen. In april keerde hij terug naar Eindhoven, daar waar hij als jonge voetballer een litteken opliep. Dat Rini de Groot vorig jaar toegaf dat er binnen de opleiding van PSV destijds fouten gemaakt zijn, was voor de speler een hele opluchting. Dat hij nu mag meetrainen bij zijn oude club betekent ook veel voor hem. 'Ik had Edwin de Wijs, assistent-trainer van Jong PSV, gevraagd of het mocht', vertelt Maria.

'Edwin kent me nog uit de jeugd. Hij heeft het nagevraagd en belde me gisteren op dat ik vandaag al kon komen. Ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben. Om te mogen meetrainen bij PSV, om het trainingspak weer te mogen dragen. Ik ben echt een kind van de club. Na alles wat er gebeurd is heeft dit zo’n emotionele en symbolische waarde voor mij.'

Maria kan voorlopig blijven meetrainen bij Jong PSV. Hij zegt nog geen concrete opties te hebben. 'PSV zoekt ook nog een linksback toch?' Hij zegt het lachend, maar bedoelt het toch niet helemaal als grap. 'Wie weet. Ik train en ik doe mijn best. Iedereen die mij kent, weet hoe ik erover denk en wat mijn droom is. Zeg nooit nooit, maar ik ben al heel dankbaar dat ik mag meetrainen. Ik ben net een klein kind. Vandaag heb ik de hele dag met een grote lach op het trainingsveld gestaan.'

Nieuwe speelwijze PSV: wat wil Schmidt met Pressing Sport Vereniging?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.