Marco Silva, de junior-toptrainer die stunt met Watford

Reacties

VI's Süleyman Öztürk blikt vooruit op de vijfde speelronde in de Premier League. Het nog ongeslagen Watford probeert zaterdag met Marco Silva aan het roer af te rekenen met Manchester City.

Marco Silva, de junior-toptrainer die stunt met Watford

Zijn naam staat niet in het rijtje grote trainersnamen. Dat is niet zo gek. Marco Silva is veertig, jong en hyperambitieus en moet in zekere zin alles nog bewijzen. Toen hij negen maanden geleden door hekkensluiter Hull City werd aangesteld, waren de reacties grofweg terug te brengen tot: wat moeten we met deze totale nobody die niets afweet van het Engelse voetbal?

Het antwoord op die vraag is inmiddels wel gegeven. Hull City lag ergens in april op Champions League-koers in een speciaal opgetuigde ranglijst vanaf het moment dat de Portugees de taken had overgenomen van Mike Phelan. Ter verduidelijking: Hull City stond voor zijn komst met dertien punten uit twintig wedstrijden kansloos onderaan en was in feite al virtueel gedegradeerd.

Toch pakte Silva de kans met beide handen aan. Hij geloofde oprecht dat hij de situatie nog kon omkeren en slaagde erin iedereen in zijn fanatisme en positivisme mee te krijgen. Net als hij dat deed toen hij op zijn 32ste als aanvoerder van tweededivisionist Estoril zag hoe de club steeds verder wegzakte en failliet dreigde te gaan. De spelers kregen hun salarissen niet meer, de resultaten bleven uit en degradatie naar de derde divisie werd reëel.

Als captain kreeg Silva het voor elkaar de kleedkamer bij elkaar te houden en met hulp van een Braziliaans investeringsfonds slaagde Estoril erin een bankroet te voorkomen. Twee jaar later stopte Silva, zelf een verdediger, met voetballen om als technisch directeur aan de slag te gaan bij hetzelfde Estoril. Na drie speeldagen werd hij in het seizoen 2011/12 ineens trainer toen de Braziliaanse coach van dat moment de wacht werd aangezegd. Hoe dat afliep? Estoril werd kampioen en ene Marco Silva, 34 jaar oud, werd uitgeroepen tot Trainer van het Jaar in de Segunda Liga.

Marco Silva is met Watford nog ongeslagen in de Premier League.
Marco Silva is met Watford nog ongeslagen in de Premier League.

Bekijk je de huidige ranglijst in de Premier League, dan valt daar direct iets op. De vierde plek van Watford achter Manchester United, Manchester City en Chelsea. Ongeslagen nog. Na de 3-3 thuis tegen Liverpool hield Heurelho Gomes drie keer de nul. Wie goed kijkt naar Watford ziet een elftal waaraan is gesleuteld door een vakman. Dat moeilijk te verslaan is en als het moet geduldig afwacht tot de tegenstander een fout maakt.

Marco Silva behoort tot een groep jonge Portugese trainers die welbespraakt zijn, intelligent en meestal universitair geschoold en niet vastzitten in bepaalde voetbaldogma's. Het knappe van Marco Silva is dat hij geen hulp heeft gehad zoals José Mourinho, die aan de hand van Sir Bobby Robson en Louis van Gaal ervaring kon opdoen in de absolute top of André Villas-Boas, die jarenlang als de ogen en oren fungeerde van Mourinho.

Marco Silva was een seizoen trainer van Olympiakos Piraeus. Net als elke coach werd hij daar kampioen, alleen deed de Portugees dat met een heus record: hij gidste Olympiakos naar de titel met een voorsprong van dertig punten op de nummer twee. Met de Griekse ploeg won hij in de Champions League uit bij Arsenal met 2-3 en liep hij in een poule met ook Bayern München een achtstefinaleplek op basis van een slechter onderling resultaat met Arsenal mis. Met Sporting Lissabon won hij in 2015 in zijn enige seizoen de strijd om de Portugese beker. In de finale werd na strafschoppen afgerekend met Sporting Braga.

Dit weekend lonkt een nieuwe mijlpaal. Bij winst op Manchester City staat Watford op zijn minst een dag aan kop in de Premier League. De enige en laatste keer dat dat gebeurde was in 1982 toen zanger Elton John de voorzitter was en de dit jaar overleden Graham Taylor de trainer was. Het past mooi op het almaar uitdijende cv van junior-toptrainer Marco Silva.

Bekijk hier het programma in de Premier League

'Richarlison zou tegen Manchester City wel eens kunnen opvallen'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.