Manchester United grootste nettobetaler op transfermarkt, Ajax dik in de plus

Reacties

Sinds 2014 heeft Manchester United 1,4 miljard euro verlies geleden op de transfermarkt. Dat stelt het Zwitserse voetbalobservatiebureau CIES. Geen club heeft zo veel verloren als de ploeg van Erik ten Hag. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Ten Hags ex-club Ajax als één van de grootste winnaars van het transferspel.

Manchester United grootste nettobetaler op transfermarkt, Ajax dik in de plus
© Pro Shots

Naast United, dat dit decennium ondanks zijn enorme uitgaven geen enkele landstitel kon bijschrijven, zijn er nog twee clubs die meer dan een miljard meer uitgaven op de transfermarkt dan ze er verdienden: Chelsea (1,03 miljard) en Paris Saint-Germain (1,01 miljard) duiken ook over de kritische grens. Vanzelfsprekend vinden we in de bovenste regionen veel Engelse clubs: Arsenal, Manchester City, Newcastle United, Barcelona, Tottenham Hotspur, AC Milan en West Ham United voltooien de 'toptien'.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na Aston Villa en Liverpool komen we met Al-Hilal de eerste club buiten Europa tegen op de dertiende plaats. De Saoedische club heeft over dit jaar na Chelsea het roodste transfersaldo van allemaal: 362 miljoen euro negatief. Bayern München en Real Madrid komen we pas tegen als de halve Premier League al geweest is: hun nettoresultaat is minder negatief dan dat van Bournemouth.

De drie Nederlandse clubs die in de lijst zijn opgenomen kunnen allemaal mooie winsten overleggen. Feyenoord heeft 71 miljoen euro verdiend op de transfermarkt, PSV hoort met zijn 262 miljoen in zwarte cijfers bij de beste jongetjes van de klas, maar wereldwijd is Ajax een absolute uitblinker. Met 434 miljoen winst laten de Amsterdammers alle clubs achter zich, op één na.

Die ene steekt er dan ook wel met kop en schouders bovenuit: Benfica. De club van Roger Schmidt verdiende op de transfermarkt het verbluffende bedrag van 764 miljoen euro door voortdurend lucratief te verkopen: João Félix, Enzo Fernandéz, Darwin Núñez, Rúben Dias en Gonçalo Ramos zijn de pronkstukken van een beleid dat continu winstgevend is.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.