Manchester City declasseert Tottenham in onderling duel

Een vlijmscherp Manchester City heeft in eigen huis geen spaan heel gelaten van Tottenham Hotspur: 6-0.

Bij aanvang van de topper bij Manchester City had Tottenham de minst gepasseerde defensie van de Premier League. In elf duels had het pas zes treffer geïncasseerd. Tegen City ging het echter al binnen dertien seconden mis. Tottenham speelde na de aftrap terug op keeper Hugo Lloris, die de bal recht in de voeten van Sergio Agüero (foto boven) speelde. Het schot van de Argentijnse aanvaller kon Lloris vervolgens nog keren, maar op de technisch fraaie rebound van Jesús Navas was hij kansloos.

Vijf minuten later kreeg Tottenham een grote kans om weer op gelijke hoogte te komen. Erik Lamela zag zijn inzet echter van de lijn gehaald worden door Martin Demichelis. Na die misser werd het een walk-over voor City, dat in de 35ste minuut zijn marge verdubbelde. Álvaro Negredo (foto rechts) had de bal voor het intikken, nadat Lloris redding had gebracht op een schot van Agüero. Vijf minuten later bepaalde Agüero de ruststand zelfs op 3-0, nadat Navas hem met een puntgave voorzet had vrijgespeeld.

Álvaro Negredo.

Tottenham-manager André Villas-Boas greep in de rust in door Emmanuel Adebayor zijn rentree te laten maken als vervanger van Lewis Holtby. Die wissel zorgde er echter voor dat de balans in zijn elftal zoek was en daarvan profiteerde City optimaal. In de eerste tien minuten na rust kwamen Agüero en Negredo tot scoren. De Argentijnse spits profiteerde van voorbereidend werk van Yaya Touré, terwijl Negredo knap wegdraaide op de rand van het strafschopgebied en de bal in de bovenhoek schoot.

Daarop herstelde Villas-Boas zijn eerdere aanpassing door spits Roberto Soldado naar de kant te halen en middenvelder Gylfi Sigurdsson in zijn plaats te brengen. Met deze frisse kracht in het veld hield Tottenham de schade beperkt. In de extra tijd bepaalde Navas met zijn tweede doelpunt van de middag de eindstand op 6-0.

Dankzij de overtuigende zege klimt City van de tiende naar de vierde plaats in de Premier League. De achterstand op koploper Arsenal bedraagt zes punten. Tottenham daalt naar de achtste positie op de ranglijst. The Spurs hebben acht punten achterstand op Arsenal.