Man Utd verliest Lukaku en tweede plaats op droevige avond

Manchester United heeft het kalenderjaar met een beroerd gevoel afgesloten. De ploeg van José Mourinho verspeelde voor de derde keer op rij punten (ditmaal thuis tegen Southampton), werd op de ranglijst gepasseerd door Chelsea en raakte Romelu Lukaku kwijt met een hoofdblessure.

Mourinho zei vrijdag nog dat hij zijn vermoeide spits (die in de eerste twintig competitiewedstrijden van dit seizoen geen enkele minuut miste) graag rust wil geven, maar dat dit simpelweg niet mogelijk is. Lukaku begon daarom ook tegen Southampton weer in de basis en kreeg in de derde minuut een enorme kans om de score al vroeg te openen. Zijn kopbal van dichtbij, na een voorzet van Juan Mata, ging echter over het doel van Alex McCarthy.

Aan de overkant redde David de Gea geweldig bij een schot van James Ward-Prowse en niet lang hierna zat de wedstrijd voor Lukaku er al op. Bij een kopduel knalde Wesley Hoedt met zijn hoofd op het hoofd van Lukaku, waarna laatstgenoemde op de grond bleef liggen. De schrik zat er direct goed in en Lukaku werd, na een lange en zorgvuldige behandeling, per brancard van het veld gedragen. De eerste berichten zijn dat de schade gelukkig meevalt: Lukaku hoefde niet naar het ziekenhuis.

United moest het nu wel voor het eerst dit seizoen zonder Lukaku zien te redden en omdat Zlatan Ibrahimovic niet bij de wedstrijdselectie zat, kreeg Marcus Rashford zijn kans in de punt van de aanval. Hij zag een eerste helft met kansen aan beide kanten: namens Southampton zette Ward-Prowse De Gea weer aan het werk en miste Hoedt een open kopkans uit een corner, terwijl United gevaarlijk werd via Mata en Jesse Lingard. Bovendien had de thuisploeg een strafschop verdiend na een duidelijke handsbal van Maya Yoshida, maar de bal ging niet op de stip.

United reageerde teleurgesteld en kwam kort na rust bijna op achterstand, toen Shane Long voor Nemanja Matic kroop en laag in schoot. De Gea redde met zijn voet en was zo fortuinlijk dat hij de bal over zijn eigen doel stiftte. Aan de overkant waren de eerste mogelijkheden van het tweede bedrijf voor Henrikh Mkhitaryan, terwijl een van richting veranderde vrije trap van Ashley Young net naast ging. United werd dus wel een paar keer gevaarlijk, maar maakte toch weer erg weinig indruk in eigen huis.

José Mourinho kon weer niet genieten van zijn ploeg.

Southampton voelde dat er misschien nog wel wat meer te halen viel dan een punt en dat resulteerde in een erg aantrekkelijke slotfase. Dusan Tadic hielp een open schietkans om zeep met een mislukt rollertje, voordat een inzet van Rashford aan de andere kant van het veld nog net geblokt kon worden. Paul Pogba tikte tien minuten voor tijd van dichtbij wel binnen, maar zijn goal werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel, en dus bleef het bij 0-0.

Na het 2-2 gelijkspel bij Leicester City en de 2-2 remise met Burnley is dit nu al de derde wedstrijd op rij die United niet heeft gewonnen. De ploeg van Mourinho is de tweede plek op de ranglijst kwijtgeraakt aan Chelsea en weet dat koploper Manchester City zijn voorsprong zondag kan vergroten tot liefst zeventien punten. Maandag speelt United opnieuw, uit tegen het Everton van Sam Allardyce.