Man United pakt door: Ten Hag juicht na primeurs McTominay en Martial

Manchester United boekte zaterdag de tweede overwinning in vier dagen tijd. Na de midweekse zege op Brentford was de ploeg van manager Erik ten Hag zaterdag ook te sterk voor Everton (2-0). Hoogtepunt op Old Trafford was de rentree van Christian Eriksen.

© Screenshot Viaplay
Manchester United
2 - 0
Everton
Everton

Liefst 21 doelpogingen liet Manchester United voor rust noteren tegen Everton. Daar zat geen inzet van Wout Weghorst bij, want de Nederlander begon sinds zijn komst naar Old Trafford voor het eerst op de bank in een Premier League-duel. Vanaf de bank moet Weghorst ongetwijfeld met een verbeten gezicht hebben toegekeken hoe onder anderen Aaron Wan-Bissaka en Antony enorme kansen lieten liggen om de score te openen.

United, met Tyrell Malacia in plaats van de geblesseerde Luke Shaw, ontsnapte ook aan de andere kant. Ellis Simms kreeg de bal in het vijandelijke strafschopgebied voor zijn voeten en leek daarvan te schrikken, want de aanvaller van Everton schoof de bal laconiek voorlangs. Dat was het enige gevaar wat de bezoekers uit Liverpool konden stichten, want het was United dat in eigen huis de dienst uitmaakte.

Iets minder dan tien minuten voor rust brak Scott McTominay de ban. Juist op het moment dat Eriksen van de bank kwam voor een warming-up, sloeg de Schot toe. McTominay profiteerde van het doorzettingsvermogen van Marcus Rasfhord en een fijne assist van Jadon Sancho (1-0). Voor de 26-jarige middenvelder, die Schotland vorige in de EK-kwalificatie met twee doelpunten eigenhandig aan een sensationele zege hielp, was dat zijn eerste Premier League-treffer van het seizoen.

Twintig minuten voor tijd gooide Anthony Martial de wedstrijd in het slot. De Franse aanvaller is volledig hersteld van zijn heupblessure en vierde zijn invalbeurt met zijn eerste competitiedoelpunt sinds 27 december vorig jaar (2-0). Met die goal, zijn 86ste in het shirt van United, streefde hij bovendien David Beckham voorbij. Het clubicoon kwam in totaal tot 85 doelpunten voor The Red Devils, eentje minder dan Martial.

Genoeg goed nieuws voor United, waar Eriksen in de slotfase zijn eerste minuten maakte sinds eind januari. Ten Hag leek af te stevenen op een zorgeloze middag, maar daar bracht Marcus Rashford verandering in. De topscorer van United viel tien minuten voor het einde uit met een liesblessure en moest zich laten vervangen door Weghorst. De Nederlander slaagde er niet in de resterende tijd niet mer in zijn eerste competitiedoelpunt voor United te laten aantekenen.

Door de eenvoudige zege op Everton zit United steviger in het zadel in de strijd om een Champions League-ticket. De voorsprong op nummer vijf Tottenham Hotspur bedraagt met nog negen wedstrijden te spelen zes punten. Everton moet naar beneden kijken en hopen dat het dit weekend niet onder de rode streep belandt.