Man City knokt zich in zinderend duel met Liverpool terug in titelstrijd

Manchester City heeft het gat met Premier League-koploper Liverpool in een directe confrontatie teruggebracht tot vier punten. De ploeg van Pep Guardiola bracht het elftal van Jürgen Klopp de eerste nederlaag toe in een fraai schouwspel met een ongekend hoog tempo.

Manchester City
2 - 1
Liverpool
Liverpool

Guardiola hield de niet volledig fitte Kevin De Bruyne op de bank en koos voor Danilo als rechtsback en Aymeric Laporte als linksback. Klopp koos voor het middenveld waarmee Liverpool vaak succesvol was, bestaande uit Jordan Henderson, James Milner en Georginio Wijnaldum. Zij kwamen in de eerste tien minuten niet onder de hoge druk van City uit.

Liverpool kroop daarna uit zijn schulp en in de achttiende minuut ontstond het eerste spektakel voor het doel. Man City ontsnapte op miraculeuze wijze aan een tegengoal: Na een heerlijke combinatie tussen Roberto Firmino en Mohamed Salah tikte Sadio Mané de bal op de paal en was er een misverstand tussen Ederson en John Stones, die de bal tegen zijn doelman aan knalde en met een uiterste ingreep een tegentreffer voorkwam, 1,12 centimeter voordat de bal de lijn volledig zou passeren.

In de vurige eerste helft, waarin onder meer Wijnaldum geel kreeg, creëerde City de meeste kansen. Na een waarschuwing via David Silva snelde Leroy Sané in de veertigste minuut langs Trent Alexander-Arnold, om vervolgens Alisson te testen. Daarna kreeg Liverpool de bal niet weg en viel de 1-0 alsnog. Bernardo Silva gaf voor, Sergio Agüero kroop voor Lovren, controleerde de bal uitstekend en schoot hard en hoog langs Alisson. Het was de 250ste competitiegoal uit zijn carrière en de zevende keer op rij dat Agüero trefzeker was in een thuisduel met Liverpool.

Het moment van de afronding van Sergio Agüero.

Na rust bleef City aanvankelijk sterker dan Liverpool. De thuisploeg kreeg desondanks geen grote kansen, al schreeuwde Raheem Sterling tevergeefs om een strafschop bij vasthouden van Andy Robertson. Langzaam begon de tijd te dringen voor Liverpool, dat opschoof en in de 64ste minuut op gelijke hoogte kwam.

Kort na een gevaarlijke poging van Firmino bij wild uitkomen van Ederson was het raak. De Braziliaan was met een kopbal het eindstation na een fraaie opening van Trent Alexander-Arnold en beheerst terugleggen van Robertson. City sloeg zeven minuten later al terug. Na een snelle aanval trok Agüero ruimte voor Leroy Sané, die de bal ontving van Sterling en met een knappe schuiver in de lange hoek de 2-1 maakte.

Leroy Sané viert de winnende treffer.

Ook in de slotfase bleef het tempo onverminderd hoog. Liverpool nam veel risico's, waardoor City via Sterling uitbrak en Alisson moest ingrijpen bij een grote kans voor Agüero. Aan de andere kant schoot Salah net voorlangs en was er een hachelijke situatie bij een poging van Wijnaldum, die vijf minuten voor tijd plaatsmaakte voor Daniel Sturridge.

Terwijl Guardiola in de laatste minuten een aggresieve indruk maakte langs de lijn, bleef zijn ploeg op de been. Na geklungel van Xherdan Shaqiri en Lovren misten Bernardo Silva en Sterling zelfs kansen op een late nekslag voor Liverpool. Door de zege verkleint City het gat met Liverpool, dat niet langer ongeslagen is, naar vier punten. Tottenham Hotspur volgt op plaats drie met twee punten minder dan The Citizens.