Man City kan Champions League-frustratie even vergeten bij simpele zege

Manchester City heeft de inhaalwedstrijd tegen West Ham United kinderlijk eenvoudig gewonnen. Na de zege staat de ploeg van Pep Guardiola steviger op de tweede plaats in de Premier League.

Manchester City
2 - 0
West Ham United

Het thuisduel met West Ham stond voor City eigenlijk op 9 februari op het programma, maar werd toen vanwege het stormachtige weer afgelast. Daardoor was de rustperiode voor de ploegen wel erg lang, de laatste wedstrijden van de twee dateerden van 1 en 2 februari. Het was City dat zijn draai direct weer wist te vinden, met een kansenregen in een uiterst eenzijdige openingsfase.

Met name Gabriel Jesus mocht het zich aantrekken dat het na de eerste twintig minuten nog 0-0 stond. De Braziliaan, die de kans kreeg aan de zijde van Sergio Agüero, werd vaak in stelling gebracht en handelde dan veelal te traag. Het gestuntel van de aanvaller leidde tot grote frustratie bij Pep Guardiola. Na een opstelsom van missers was er in de dertigste minuut sprake van opluchting. Uit een corner van Kevin De Bruyne kopte Rodri de bal binnen: 1-0.

De thuisploeg verzuimde de marge in de fase daarna uit te breiden. Dat terwijl er toch volop kansen waren. City eindigde de eerste helft met liefst vijftien doelpogingen en 77 procent balbezit. Veelzeggend was dat Rodri voor rust meer succesvolle passes had (84) dan alle elf West Ham-spelers bij elkaar opgesteld (77).

Het overwicht werd in de 62ste minuut omgezet in een ruimere voorsprong. Uitblinker De Bruyne combineerde geweldig met Bernardo Silva en klopte van dichtbij West Ham-goalie Lukasz Fabianski. City speelde de wedstrijd daarna geroutineerd uit, waarbij De Bruyne en Aymeric Laporte ook nog rust konden krijgen richting de topper tegen Leicester City. Door de driepunter van woensdag kan de ploeg van Guardiola in de kraker van zaterdag in ieder geval niet ingehaald worden door The Foxes, die derde staan. Voor West Ham United blijven de problemen groot, de Londenaren staan met nog twaalf speelrondes te gaan achttiende.

Het is nog maar zeer de vraag wat een plek bij de topvier City uiteindelijk oplevert. Vanwege het overtreden van Financial Fair Play-regels is de club voor twee seizoenen uitgesloten voor Europees voetbal, zo werd afgelopen vrijdag bekend. Die beslissing gaan de Engelsen nog aanvechten. Bij het dominante optreden tegen West Ham konden die zorgen in ieder geval even worden vergeten.