Man City is met nieuwe veegpartij ware nachtmerrie voor Watford

Manchester City heeft zich meer dan uitstekend hersteld van de blamage van vorige week bij Norwich City. De voetbalmachine van Pep Guardiola toonde geen enkele genade met Watford, dat nog blij mocht zijn dat het niet met een historische nederlaag met dubbele cijfers afdroop.

Manchester City
8 - 0
Watford
Watford

City sloeg hard toe op een moment waarop er juist wat twijfels over de ploeg waren verschenen. Aymeric Laporte, de belangrijkste verdediger van de landskampioen, staat maandenlang buitenspel met een knieblessure en in de eerste wedstrijd zonder Laporte verloor City vorige week direct met 3-2 van Norwich City. Vervolgens belandde ook John Stones in de lappenmand. Hij kan Guardiola ongeveer een maand niet van dienst zijn.

City haalde in de afgelopen transferperiode geen vervanger voor Vincent Kompany en heeft met Nicolás Otamendi nog maar één fitte centrale verdediger over. Zo zijn er zeker zorgen, maar na een heerlijke middag tegen Watford zal daar even niet over gesproken worden. City stond al na achttien minuten op een 5-0 voorsprong en schreef daarmee geschiedenis. In de Premier League nam een ploeg nog nooit sneller zo'n ruime voorsprong.

Met Fernandinho als centrale verdediger naast Otamendi kwam City al binnen de eerste minuut op voorsprong. Een werkelijk geweldige voorzet van Kevin De Bruyne, die net tussen de defensie en doelman Ben Foster in viel, werd binnengetikt door David Silva. Vervolgens kwam Watford erg dicht bij de gelijkmaker, via Gerard Deulofeu. Hij speelde Otamendi uit en schoof de bal net naast.

Het was direct het laatste moment waarop Watford, dat in de interlandperiode coach Javi Gracia wegstuurde en Quique Sánchez Flores terughaalde als zijn vervanger, mocht hopen op een goed resultaat. City drukte het gaspedaal in en veegde de hekkensluiter werkelijk van de mat. Sergio Agüero benutte in de zevende minuut een strafschop, Rihad Mahrez scoorde uit een van richting veranderde vrije trap en Bernardo Silva kopte raak uit een verlengde hoekschop. Er was nog geen kwartier gespeeld toen City al op een 4-0 voorsprong stond.

De thuisploeg rook zijn kans om de grootste Premier League-zege ooit te boeken (het record staat op naam van Manchester United, dat in het seizoen 1994/95 met 9-0 won van Ipswich Town) en bleef maar aanvallen. Otamendi gleed bij de tweede paal de 5-0 binnen en Agüero verzuimde één op één met Foster om een volgende goal te maken. Even later raakte El Kun de buitenkant van de paal. Riyad Mahrez en De Bruyne misten ook wat scherpte en toen had Flores wel genoeg gezien. Na een halfuur haalde hij Dimitri Foulquier naar de kant. De rechtsback kende zo een Premier League-debuut om heel snel te vergeten.

Niet Daryl Janmaat, maar Roberto Pereyra kwam als vervanger voor Foulquier binnen de lijnen. Daar zal Janmaat niet heel rouwig om zijn geweest. Watford was simpelweg geen partij voor City, dat er ondanks een behoorlijk aantal kansen niet in slaagde om voor rust nog een zesde treffer op het bord te krijgen. Dat lukte 'pas' drie minuten in de tweede helft, toen David Silva en Bernardo Silva wat tackles ontweken en laatstgenoemde zijn tweede van de middag maakte.

Angeliño vierde het feestje van de Silva's op het veld mee. De linksback was halverwege in de ploeg gebracht voor Benjamin Mendy en beleefde daarmee zijn vuurdoop in de Premier League. Angeliño zag Agüero twee grote kansen op een zevende City-goal missen, voordat Bernardo Silva na weer een fijne voorzet van De Bruyne de zevenklapper (en zijn hattrick) compleet maakte. Met nog een halfuur op de klok leek een historische zege met dubbele cijfers absoluut mogelijk.

Dat leed bleef Watford bespaard. Mahrez kopte geheel vrijgelaten op de lat voordat De Bruyne met een geweldige uithaal voor de 8-0 zorgde. Kort voor tijd miste de Belg nog een geweldige kans op de negende en dus blijft het Premier League-record in handen van United. Voor City betekent dit (uiteraard) wel de hoogste overwinning ooit op het hoogste niveau.

Bij Watford zullen ze met angst en beven uitkijken naar de volgende wedstrijd tegen City, want de ploeg van Guardiola is een ware nachtmerrie voor The Hornets. Het duel van zaterdag was de achtste keer dat Guardiola met zijn ploeg tegenover Watford stond: een keer werd het 5-0, twee keer werd het 6-0 (hier zit de gewonnen FA Cup-finale van vorig seizoen bij) en nu werd het dus 8-0. Over een favoriete tegenstander gesproken.