Man City breidt imperium uit naar vijfde continent

Reacties

De eigenaren van Manchester City hebben weer eens geïnvesteerd in een nieuw speeltje. Onder de vlag van holding City Football Group bezit de Abu Dhabi United Group al clubs in de Verenigde Staten, Australië en Japan. Daar wordt Uruguay aan toegevoegd. De City Football Group bevestigt dat Club Atlético Torque is overgenomen.

Man City breidt imperium uit naar vijfde continent

De ploeg promoveerde in het seizoen 2011/12 naar het tweede niveau van Uruguay en sindsdien kende CA Torque een paar bewogen jaren. In 2013 finishte de club nog knap op de vijfde plaats, het seizoen daarna eindigde CA Torque stijf onderaan. Omdat de Uruguayaanse competitie werd uitgebreid, mocht de ploeg alsnog actief blijven in de Segunda División. Afgelopen seizoen werd CA Torque zesde, maar onder toezicht van de City Football Group hoopt de club snelle promotie af te dwingen.

Op vijf verschillende continenten hebben de eigenaars van Manchester City nu een vinger in de pap bij clubs. Miljoeneninvesteringen moeten ervoor zorgen dat de clubs meedraaien in de top van de diverse competities, maar volgens bestuursvoorzitter Ferran Soriano zijn niet alleen de prestaties belangrijk. 'De investering in CA Torque zorgt ervoor dat wij kunnen bouwen op een bestaande organisatie in Uruguay.'

'Het helpt ons om onze opties te verbreden, terwijl we ook kunnen kijken naar de ontwikkelingen van lokaal en Zuid-Amerikaans talent', werpt Soriano een blik op de scouting. 'We hebben nu onze voet gezet op Zuid-Amerikaanse bodem, we kijken ernaar uit om de volgende stap in de voetbalontwikkeling te zetten.'

De Abu Dhabi United Group is speciaal opgericht om in 2008 zaken te doen met Manchester City. Onder leiding van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan werd de overname in september 2008 officieel. Met het aantrekken van Robinho voor 43 miljoen euro verbeterde City meteen het eigen transferrecord. De invloed van The Citizens in Engeland werd groter, terwijl ook de City Football Group langzaam uitbreidde. 

Globalisatie
In 2013 werd de eerste stap naar globalisatie gezet met de oprichting van New York City FC. Terwijl het Amerikaanse team nog niet eens actief was in het profvoetbal, richtte sjeik Mansour zich alweer op Australië. Voor nog geen twaalf miljoen euro werd begin 2014 een meerderheidsbelang van tachtig procent in de club Melbourne Heart overgenomen, waarna de club omgedoopt werd tot Melbourne City. 

Nog geen half jaar later werd geïnvesteerd in Yokohama F. Marinos, maar omdat er slechts een aandeel van twintig procent werd overgenomen, was er van Yokohama City geen sprake. Met het overnemen van Club Atlético Torque lijkt er alsnog een vierde City-ploeg te komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.