Borussia Dortmund heeft zaterdag met dank aan Donyell Malen de drie punten gepakt. Bayer Leverkusen bleef in het spoor dankzij twee Nederlandse assists.

© Imago
1899 Hoffenheim
2 - 3
Borussia Dortmund

De pijnlijke uitschakeling in de strijd om de DFB Pokal was een extra motivatie voor Borussia Dortmund om in de Bundesliga de jacht op koploper Bayern München met een succes te onderstrepen. De ploeg van Marco Rose kwam ook voortvarend uit de startblokken. Met een schitterende aanval werd de defensie van 1899 Hoffenheim dol gespeeld. Op aangeven van Malen bekroonde Erling Haaland de aanval met de 0-1.

Toch zocht Dortmund na 45 minuten de kleedkamer met een kater op. De gelijkmaker in de extra tijd van de eerste helft - Andrej Kramaric was de gelukkige – was de oorzaak van de tegenvaller.

Dortmund stapte uiteindelijk toch met een goed gevoel van het veld. Het was Malen die als aangever een cruciale rol speelde. Marco Reus was het dit keer die het voorbereidende werk van de Oranje-international op waarde inschatte; 1-2. Ook bij de derde Dortmund-treffer speelde Malen een hoofdrol. Omdat het ging om een eigen doelpunt van David Raum na een voorzet van de Nederlander, kreeg Malen de assist niet officieel op zijn naam.

Dortmund ging na de aansluitingstreffer van Georginio Rutter bibberend naar het einde. Hoffenheim kon de Malen-middag niet verpesten. De overwinning had voor BVB wel een bittere bijsmaak. Haaland was na ruim een uur geblesseerd naar de kant gegaan met een liesblessure.

Bayer Leverkusen
5 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Met de Nederlandse backs Jeremie Frimpong en Mitchel Bakker in de basis bevestigde Bayer Leverkusen zijn plaats in de topvier van Duitsland. Bakker legde in de negende minuut de basis voor de tweede zege in 2022. Uit zijn voorzet opende Karim Bellarabi in de negende minuut de score. Moussa Diaby zorgde halverwege de eerste helft voor de volgende tik voor FC Augsburg.

De Franse aanvaller tekende in de tweede helft met twee goals voor de genadeklap voor de gasten. Arne Meier had na een uur met de aansluitingstreffer nog wel voor nieuwe Augsburg-hoop gezorgd, maar zeven minuten later was het pleit definitief in het voordeel van gastheren beslecht. Frimpong leverde met de assist op de 4-1 zijn bijdrage aan het succes van Leverkusen, dat zich door de zege handhaafde op de derde plaats. Lucas Alario maakte het feest compleet; 5-1.

Borussia Mönchengladbach
1 - 2
Union Berlin

Union Berlin mag blijven dromen van een Champions League-ticket. De Berlijnse ploeg dreigde op bezoek bij Borussia Mönchengladbach genoegen te moeten nemen met een gelijkspel. Max Kruse had de bezoekers op een voorsprong gezet. De aanvaller verzilverde in de achttiende minuut een strafschop, die op advies van de VAR was toegekend. Kouadio Koné, die kort voor rust de stand gelijk had getrokken, leek te hebben getekend voor de eindstand. Kruse deed Borussia Mönchengladbach in de 84ste minuut andermaal pijn en bezorgde Union zo de drie punten en de vierde plaats.

SC Freiburg
SC Freiburg
2 - 0
VfB Stuttgart

Mark Flekken handhaaft zich met SC Freiburg door een thuisoverwinning op VfB Stuttgart in de topvijf van de Bundesliga. In het eigen Europa-Park Stadion was Freiburg zaterdagmiddag te sterk voor de nummer zeventien van de ranglijst. Met een eigen doelpunt hielp Stuttgart-middenvelder Hiroki Ito Freiburg vlak voor rust aan de leiding. Zo'n twintig minuten voor tijd schoot Kevin Schade vanaf de rand van het strafschopgebied de 2-0 binnen. Flekken hoefde zich in het restant van de wedstrijd niet bovenmatig in te spannen en bezet met Freiburg nu de vijfde plaats, één punt achter Union Berlin.

Greuther Fürth
2 - 1
FSV Mainz 05

Greuther Fürth kende een dramatische eerste seizoenshelft, maar laat zich in de strijd om lijfsbehoud in 2022 van een betere kant zien. Na twee gelijke spelen wist de hekkensluiter in de Bundesliga, met Nick Viergever en Jetro Willems in de basis, verrassend te winnen van FSV Mainz 05, bij wie Jeremiah St. Juste startte.

Jeremy Dudziak haalde na twaalf minuten uit en zag zijn fraaie schot via de paal binnen vallen. Door een eigen doelpunt van Stefan Bell werd het na ruim een uur spelen ook nog 2-0. Bij Mainz kwam Jean-Paul Boëtius nog binnen de lijnen en hij zag Karim Onisiwo diep in de extra tijd nog de 2-1 maken. De overwinning van Greuther Fürth kwam echter niet meer in gevaar. De nummer laatst in de Bundesliga verkleint door de nipte overwinning het gat met Stuttgart naar acht punten.