Maher en Altidore schieten AZ in bekerfinale langs PSV

AZ heeft voor de vierde keer in zijn historie beslag gelegd op de KNVB-beker. In de finale was de ploeg van trainer Gertjan Verbeek na een vliegende start met 2-1 te sterk voor PSV.

De finale in De Kuip kende een vliegende start. Al na een kwartier leidde AZ met 2-0, maar nog voor de eerste Alkmaarse treffer had PSV een strafschop kunnen krijgen. Een schot van Jürgen Locadia leek op weg naar de kruising, maar belandde op een arm van Nick Viergever. Scheidsrechter Björn Kuipers besloot echter verder te laten spelen, waarna AZ keihard toesloeg.

In de twaalfde minuut liet Adam Maher nog maar eens zien waarom hij begeerd wordt door zowel Ajax als PSV. Na een uitstekende actie stuurde hij Wilfred Bouma het bos in en zette de Noord-Hollanders op voorsprong. Amper bekomen van die klap incasseerde PSV nog een goal. Met een splijtende pass speelde Viktor Elm Jozy Altidore aan en na een kapbeweging maakte hij 2-0.

Het betekende alweer het achtste doelpunt van Altidore in de strijd om de KNVB-beker, waardoor hij zich tot topscorer van dat toernooi kroont. Opvallend is dat de fysiek sterke spits uit de Verenigde Staten in iedere bekerronde een treffer liet aantekenen. Twee minuten na de 2-0 kregen de Eindhovenaren een uitstekende kans op de aansluitingstreffer via Jeremain Lens, maar de aanvaller kopte op Esteban. In de rebound was Bouma dicht bij een doelpunt. PSV had de jacht naar de 2-1 ingezet en ook Locadia was op aangeven van Lens erg gevaarlijk.

Na ruim een half uur was het wél raak. Een vrije trap van Dries Mertens kwam via Bouma bij Locadia terecht en van dichtbij kopte de aanvaller binnen. Het bleef kansen regenen en dan vooral voor het doel van AZ. Na Viergever maakte ook Etiënne Reijnen hands, maar ook dit liet Kuipers onbestraft. Daarna schoot Mark van Bommel net naast en ging een vrije trap van Mertens over.

Ook na rust bleef de ploeg van trainer Dick Advocaat gevaarlijk en binnen twee minuten was Mertens dicht bij de gelijkmaker; via een AZ-verdediger belandde zijn inzet in het zijnet. Daarna ging de storm liggen in Rotterdam. PSV bleef de ploeg met het meeste balbezit, maar kwam niet verder dan wat schoten van afstand. Esteban had wel veel moeite met een inzet van Van Bommel.

In de 78ste minuut kreeg Locadia, in de halve finale tegen PEC Zwolle nog drie keer trefzeker, een goede kans op zijn tweede van de avond. Mertens behield het overzicht en vond de jonge aanvaller, die via Giliano Wijnaldum hard naast schoot. Ook Tim Matavz had een kans op de gelijkmaker, maar Esteban wist het schot van de invaller maar net uit zijn doel te houden.

Lens was kort voor tijd het dichtst bij 2-2, maar zijn schot belandde op de paal. In de tegenaanval had AZ de wedstrijd kunnen beslissen, maar Boy Waterman bracht redding op een schot van Maher. De overwinning kwam echter niet meer in gevaar, waardoor de Alkmaarders de beker in ontvangst mochten nemen. <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.