Magische Bergkamp-goal is jarig: 'Zo'n doelpunt gaan we nooit meer zien'

Reacties

Dennis Bergkamp maakte in zijn spelersloopbaan een hoop iconische doelpunten, vooral voor Ajax, het Nederlands elftal en Arsenal. Zijn meest memorabele treffer in het shirt van The Gunners is zonder meer het doelpunt dat hij vandaag precies twintig jaar geleden maakte op St. James' Park.

Magische Bergkamp-goal is jarig: 'Zo'n doelpunt gaan we nooit meer zien'
© Pro Shots

Op 2 maart 2002 toverde Bergkamp tegen Newcastle United. De pass van Robert Pires was niet helemaal op maat, maar met de aanname en loopactie legde Bergkamp Nikos Dabizas volledig in de luren en had hij een fractie van een seconde later al zijn kalmte paraat om doelman Shay Given met een schuiver te passeren.

'Ik had maar één ding in gedachten; ik wilde richting het doel', blikte Bergkamp in gesprek met voormalig Arsenal-spits Ian Wright eens terug op zijn kunststukje. Hij had niet meteen door dat hij iets bijzonders had gedaan: 'Nee, dat realiseerde ik me niet. Heel veel mensen vroegen na de wedstrijd: Was het wel je bedoeling? Ik begreep die vraag niet zo goed. Twee dagen later zag ik voor het eerst de beelden op televisie en toen begreep ik pas waarom iedereen dat vroeg.'

Arsenal liet zijn supporters jaren geleden eens stemmen op het mooiste Arsenal-doelpunt aller tijden en het meesterwerk van Bergkamp kwam toen als winnaar uit de bus. De goal van de Nederlander bleef de uithaal van Thierry Henry tegen Manchester United, op 1 oktober 2000, net voor. Bekijk hier de beelden van de treffer van de Fransman:

Volgens Wright en Alan Shearer, die tegenwoordig als analisten voor de BBC werken, is het niet meer dan logisch dat Bergkamp Henry voorbleef. Sterker nog: volgens de twee topspitsen van weleer maakte Bergkamp in Newcastle het mooiste Premier League-doelpunt aller tijden. Wright en Shearer stelden twee jaar geleden hun toptien samen en plaatsten de Bergkamp-goal allebei op de eerste plek.

'Zo'n doelpunt was nog nooit gemaakt en gaat ook nooit meer gemaakt worden', zo begeleidde Shearer de beelden. 'Natuurlijk was het opzet. De techniek, en daarna zo koeltjes afronden… Ongelooflijk', aldus de topscorer aller tijden van de Premier League, die het kunststukje lijdzaam maar bewonderend vanaf de middencirkel aankeek. Hij stond immers op het veld namens Newcastle.

Wright was jarenlang ploeggenoot van Bergkamp en zag toen van dichtbij hoe speciaal de Nederlander was. 'Met hem trainen was zó bijzonder. Als hij een slechte aanname had, geloof me: daar keek iedereen van op. Zo goed was hij', blikte Wright terug op zijn samenwerking met de aanvaller. 'Ik moest mezelf wel eens knijpen of wat hij deed allemaal echt gebeurde. Het was een voorrecht om met zo'n speler voorin te hebben gestaan.'

Bekijk hier het volledige interview dat Ian Wright had met Dennis Bergkamp:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.