Madrid onttroont Milaan als voetbalhoofdstad van Europa

Reacties

Zaterdagavond (20.45 uur) staan Atlético en Real Madrid tegenover elkaar in de Champions League-finale in Milaan. Het is voor de zesde keer dat de eindstrijd van het miljoenenbal tussen twee clubs uit hetzelfde land gaat.

Madrid onttroont Milaan als voetbalhoofdstad van Europa

Spanje had in 1999/00 de primeur toen Real dankzij doelpunten van Fernando Morientes, Steve McManaman en Raúl met ruime cijfers van Valencia won (3-0). Veertien jaar later won Real ook van stadgenoot Atlético na verlenging (4-1), die Sergio Ramos afdwong met een kopbal vlak voor tijd (foto boven). Zo werd ook de tweede volledig Spaanse finale een prooi voor Real.

Italië volgde in 2003 het voorbeeld van Spanje, toen AC Milan en Juventus 120 minuten voetbalden zonder te scoren. Na penalty's was Milan op Old Trafford (ondanks een misser van Clarence Seedorf) de sterkste. Strafschoppen gaven ook de doorslag in 2008 bij het Engelse onderonsje tussen Manchester United en Chelsea met United-doelman Edwin van der Sar in een hoofdrol, terwijl Arjen Robben in 2013 de volledig Duitse finale tussen Bayern München en Borussia Dortmund besliste.

Mede dankzij dit doelpunt van Steve McManaman won Real Madrid in 2000 de volledig Spaanse CL-finale van Valencia.
Mede dankzij dit doelpunt van Steve McManaman won Real Madrid in 2000 de volledig Spaanse CL-finale van Valencia.

Een herhaling van zetten dus, als Atlético en Real vanavond strijden om de Cup met de Grote Oren. Zeker omdat in 2014 de eindstrijd ook al tussen de twee stadgenoten gingen. Twee keer dezelfde finale in drie seizoenen; het gebeurde nog niet zo lang geleden ook al. Zowel in 2009 als in 2011 won Barcelona de Champions League door Manchester United te verslaan. Milan en Liverpool waren in 2005 en 2007 ook al de CL-finalisten. De eerste won Liverpool, twee jaar later nam Milan revanche.

Mede dankzij die 2-1 overwinning van negen jaar geleden was Milaan tot twee jaar geleden dé voetbalhoofdstad van Europa. Samen wonnen Milan en Internazionale de Europa Cup I/Champions League tien keer. Real evenaarde dat aantal in 2014 al als vertegenwoordiger van de stad Madrid. Uitgerekend in San Siro, de thuishaven van Inter en Milan, zal Milaan nu definitief worden onttroond. Want nu al is duidelijk dat het er na vanavond elf Europa Cups in Madrid zullen staan. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.