Lozano stuurt stoomwals PSV in tweede helft over Willem II heen

PSV heeft na een moeizaam begin uiteindelijk overtuigend afgerekend met Willem II. Hirving Lozano was de smaakmaker bij de 4-0 zege van de Eredivisie-koploper.

In aanloop naar de Brabantse derby benadrukte Phillip Cocu nog dat de 1-7 zege op FC Utrecht van een week eerder niet meer telde. De PSV-trainer bereidde zijn ploeg voor op een totaal andere test, waarbij de kracht van de sterke omschakeling minder van belang zou zijn door de kleine ruimtes. 'We moeten ons spel bij balbezit op de helft van de tegenstander doorontwikkelen. Daar moeten we meer uithalen dan we tot nog toe hebben gedaan', zei Cocu vrijdag bij zijn vooruitblik.

Dat PSV juist moeite heeft als de ruimtes klein zijn, werd zaterdagavond in de eerste helft ook pijnlijk duidelijk. Willem II hield namelijk verrassend lang stand in Eindhoven. Het ontbrak bij het veldspel van de thuisploeg aan tempo en creativiteit. Kansen waren er wel voor PSV, dat met name over rechts gevaarlijk werd. Na terugleggen van Santiago Arias schoot Steven Bergwijn gevaarlijk in, maar hij zag de bal weggekopt worden door Jordens Peters. Gastón Pereiro knalde de bal vlak voor rust maar net over op aangeven van Arias.

De grootste mogelijkheid tot dan toe was echter voor Willem II geweest. Ben Rienstra spaarde PSV door de bal van dichtbij over te schieten. Een signaal dat het scherper moest bij de thuisploeg, die in 41 thuiswedstrijden tegen de Tilburgers in de Eredivisie-geschiedenis maar vijf keer puntenverlies hadden geleden.

Hirving Lozano werd tegen Willem II de grootste bron van gevaar.

Uiteindelijk kwam Willem II ook niet eens dicht bij een stunt. In de 49ste minuut zorgde Lozano voor de bevrijdende treffer. Na een van richting veranderde pass van Bergwijn stond de Mexicaan vrij voor de keeper. Lozano klopte Timon Wellenreuther met een schot in de verre hoek en maakte zo al zijn vijfde doelpunt in PSV-dienst.

Na de 1-0 was het verzet van Willem II min of meer direct gebroken. PSV gaf gas en liep binnen de kortste keren uit naar een glansrijke voorsprong. Marco van Ginkel legde met zijn hoofd goed terug na een diepe voorzet van Lozano en Pereiro knikte eenvoudig de 2-0 binnen. De honger van de Eindhovenaren was nog niet gestild en de defensieve organisatie bij Willem II was enkele minuten later nog altijd zoek. Lozano profiteerde dankbaar door in de 58ste minuut zijn zesde Eredivisie-doelpunt binnen te koppen. Zo stond er binnen tien minuten na het openingsdoelpunt 3-0 op het scorebord.

De poging van Willem II om aan damage control te doen mislukte. PSV bleef kansen creëren en werd bij de zoektocht naar het vierde doelpunt geholpen door scheidsrechter Jeroen Manschot. Wellenreuther leek namelijk op tijd in te grijpen in een duel met Locadia door de bal weg te tikken voor het contact met de PSV-spits, maar de arbiter wees naar de strafschopstip. Van Ginkel legde aan en faalde niet: 4-0.

PSV was tevreden met die score, terwijl Willem II berustte in zijn lot. Veel opwinding was er niet meer in de slotfase. Het hoogtepunt in de slotfase voor het PSV-publiek was het Eredivisie-debuut van Dante Rigo. Cocu gunde de achttienjarige Belgische middenvelder vlak voor het einde nog speelminuten. Gescoord werd er niet meer in die korte periode. PSV gaat door de 4-0 zege de interlandperiode in als koploper, ongeacht de uitslagen zondag. De Eindhovenaren hebben nu achttien punten uit zeven wedstrijden. Willem II staat zeventiende met slechts drie punten.