Locadia ziet Brighton ontsnappen, cruciale zege Van der Hoorn

West Ham United en Swansea City hebben zaterdag uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Brighton & Hove Albion ontsnapte aan een nederlaag, terwijl Everton weinig moeite had met Crystal Palace.

Stoke City - Brighton & Hove Albion 1-1
Met Davy Pröpper in de basis en de weer fitte Jürgen Locadia voor het eerst bij de selectie is Brighton er niet in geslaagd directe concurrent Stoke City te verslaan. José Izquierdo zorgde na een half uur wel voor de 0-1 én het absolute hoogtepunt van de wedstrijd. De middenvelder schoot raak na een weergaloze dubbele combinatie met Solly March en Dale Stephens.

Mede dankzij Erik Pieters kwam Stoke in de 68ste minuut op gelijke hoogte. De Nederlander kopte de bal weg, zag Xherdan Shaqiri de bal oppikken en de Zwitser schoot vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied fraai raak: 1-1. Vlak voor tijd kreeg Stoke nog een strafschop. Charlie Adam groeide echter uit tot de schlemiel door te missen.

Heel veel schieten beide ploegen niet op met de remise. Brighton is de nummer dertien met 28 punten, Stoke moet het doen met 25 punten en de achttiende plek.

West Ham United - Watford 2-0
Javier Hernández wilde in januari vertrekken omdat hij geen basisplaats meer had, maar de Mexicaan knokte zich terug, bleef in Londen en maakte zaterdag tegen Watford zijn derde treffer in de laatste vier Premier League-duels. Chicharito kopte feilloos raak uit een prima voorzet van Michail Antonio: 1-0.

Javier Hernández is al weken in topvorm bij West Ham United. Ook tegen Watford was het weer raak voor de Mexicaan.

Watford, met Marvin Zeegelaar en Daryl Janmaat in de basis, kwam het doelpunt dat zeven minuten voor rust viel niet meer te boven. Met een intikker maakte Marko Arnautovic er zelfs nog 2-0 van. West Ham lijkt in ieder geval voor even uit de degradatiezorgen en stijgt naar de twaalfde plaats, één plek onder Watford. Beide clubs hebben dertig punten na 27 wedstrijden.

Everton - Crystal Palace 3-1
De eerste helft in Liverpool beloofde weinig goeds voor de tweede. Er gebeurde namelijk vrijwel niets, maar dat veranderde na rust direct. Oumar Niasse legde de bal na een lange trap van doelman Jordan Pickford klaar voor Gylfi Sigurdsson, die vanaf zestien meter de score opende: 1-0.

Vijf minuten daarna viel zelfs al de 2-0. Crystal Palace, waar Timothy Fosu-Mensah en Patrick van Aanholt in de basis stonden, kreeg de bal niet weg. Cuco Martina stond op de goede plek en zijn voorzet werd tegen de touwen gekopt door Niasse. De spits was ook betrokken bij de 3-0. Zijn schot werd nog gestopt, maar via Tom Davies was het uit de rebound alsnog raak. Een rake penalty van Luka Milivojevic bepaalde de eindstand op 3-1.

Everton, waar Davy Klaassen weer niet bij de selectie zat, klimt door de zege naar de negende plek, met 34 uit 27. Palace staat veertiende met 27 punten.

Oumar Niasse was de grote man bij Everton tegen Crystal Palace.

Swansea City - Burnley 1-0
Met Mike van der Hoorn in de basis en Luciano Narsingh op de bank heeft Swansea City de thuiswedstrijd tegen Burnley omgezet in een overwinning. Ki Sung-Yueng kroonde zich tien minuten voor tijd tot matchwinner. De Zuid-Koreaanse middenvelder schoot hard en laag raak vanaf de rand van de zestien: 1-0.

Daarmee blijven The Swans ijzersterk presteren onder manager Carlos Carvalhal. Sinds de Portugees werd aangesteld won Swansea zes van de elf wedstrijden en werd er slechts één keer verloren. Swansea staat nu vijftiende met 27 punten uit 27 duels, twee meer dan nummer achttien Stoke. Burnley staat zevende met 36 punten.