Liverpool of Manchester City? Het grote bibberen is begonnen

Reacties

Elke weekend opnieuw worden de kaarten geschud. Liverpool of Manchester City? Met nog twaalf speelronden op het programma is er niets zinnigs over te zeggen. Süleyman Öztürk over de extreem spannende titelrace.

Liverpool of Manchester City? Het grote bibberen is begonnen

Vlak voor de jaarwisseling wist iedereen zeker: het wordt Liverpool. Manchester City had onverwacht verloren van Crystal Palace en Leicester City, terwijl Jürgen Klopp met zijn ploeg een onoverwinnelijke indruk maakte. Zeven competitieduels op rij werden gewonnen, waaronder de indrukwekkende thuiszege op Manchester United, die José Mourinho zijn baan kostte. Totdat Manchester City opstond in het Etihad Stadium en in een onderling duel bewees dat het nog niet afgeschreven mocht worden. Vlak na de jaarwisseling wist niet iedereen meer zeker: het wordt Liverpool. Misschien toch Manchester City.

En zo verandert het gevoel de laatste weken voortdurend. Na de 2-1 nederlaag van City op St. James' Park: het wordt Liverpool. Na de recente remises van Liverpool tegen Leicester City en West Ham United: het wordt Manchester City.

Het is grappig hoe resultaten de stemming bepalen. De ene week regen en de week erna zonneschijn. Voetbalprofeten hebben het regelmatig over de lange termijn, maar er is maar één termijn die telt in het voetbal: de korte termijn. De korte termijn bepaalt hoe je over de lange termijn wordt beoordeeld. Vergeet die lange termijn dus maar.

Liverpool of Manchester City? Het grote bibberen is begonnen. Bij sommige spelers slaat de stress dan in de benen. Ineens kun je die beker in gedachten al vasthouden en dat doet wat met je.

Eerst februari maar eens overleven. Stap voor stap. Liverpool is niet meer actief in het FA Cup- en het League Cup-toernooi. Dat betekent een korte adempauze. Na het duel met AFC Bournemouth van zaterdagmiddag is de eerstvolgende wedstrijd tien dagen later pas, tegen Bayern München in de Champions League. Het weekend daarop wacht een beladen uitwedstrijd tegen Manchester United, weer een week later, op 3 maart, de derby tegen Everton op Goodison Park, met tussendoor een potentiële bananenschilwedstrijd tegen Watford op Anfield.

Programma Liverpool februari

Datum: Tegenstander: In het kader van:
09/02 AFC Bournemouth (thuis) Premier League
19/02 Bayern München (thuis) Champions League
24/02 Manchester United (uit) Premier League
27/02 Watford (thuis) Premier League

Manchester City is nog op vier fronten actief. Tussen het Premier League-duel met Chelsea van zondag en de eerstvolgende wedstrijd in de competitie tegen West Ham United staan confrontaties geprogrammeerd tegen Newport County (FA Cup, uit), Schalke 04 (Champions League, uit) en Chelsea (finale League Cup). Dat is nogal wat. Al kun je de bekerwedstrijd tegen de nummer veertien van de League Two ook als een ideaal oefenpotje beschouwen voor een aantal reserves van City. Voor Riyad Mahrez en Gabriel Jesus en al die andere geweldige voetballers die door overweldigende concurrentie te weinig in actie komen.

Programma Manchester City februari

Datum: Tegenstander: In het kader van:
10/02 Chelsea (thuis) Premier League
16/02 Newport County (uit) FA Cup
20/02 Schalke 04 (uit) Champions League
24/02 Chelsea (neutraal terrein) League Cup, finale
27/02 West Ham United (thuis) Premier League

Op 8 december schreef ik op deze plek dat Manchester City kampioen zou worden. 'Ik wilde het eigenlijk stilhouden tot 1 januari, maar kan me helaas niet meer beheersen', stond er in de eerste regel. Ik beweerde verder dat de kampioen al vanaf de eerste speeldag vaststond. Gevaarlijk natuurlijk. Prompt verloor City twee weken later twee keer achter elkaar. Tot groot plezier van mensen die willen dat ik deze stukjes niet meer schrijf, maar die ze op een of andere manier toch blijven lezen.

In dat stukje van 8 december kan ik me overigens nog steeds vinden. Manchester City is de te kloppen ploeg. Aan het begin van dit seizoen kon ik me niet voorstellen dat er een ander elftal meer dan 95 punten ging pakken in de Premier League. Want aan een dergelijk aantal moest je begin dit seizoen wel denken. De lat ligt extreem hoog. Op dit moment liggen Manchester City en Liverpool op koers voor respectievelijk 98 en 101 punten. Dat is belachelijk als je ziet wat de weerstand wekelijks is. Het zou een ongekend meesterstuk zijn van Klopp en zijn spelers wanneer ze vóór Manchester City weten te eindigen in de competitie. Dat het kan, is bijzonder. Wanneer het lukt, wordt er geschiedenis geschreven.

En Tottenham Hotspur dan?

Liverpool
Liverpool
3 - 0
AFC Bournemouth
AFC Bournemouth
Manchester City
Manchester City
6 - 0
Chelsea
Chelsea
Premier League

Stand Premier League 2018/2019

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
32
2
4
95-23
+72
98
2
Liverpool
38
30
7
1
89-22
+67
97
3
Chelsea
38
21
9
8
63-39
+24
72
4
Tottenham Hotspur
38
23
2
13
67-39
+28
71
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.