Liverpool maakt status als titelfavoriet waar in voetbalfeest met Man City

Reacties

Liverpool heeft zondagavond de zo belangrijke topper tegen Manchester City in de Premier League gewonnen. In het spektakelstuk op Anfield breidde de ploeg van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum de voorsprong op de grote concurrent uit naar negen punten.

Liverpool maakt status als titelfavoriet waar in voetbalfeest met Man City
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
3 - 1
Manchester City
Manchester City

De clash op Anfield werd in de voorbije week opgepompt tot een van de grootste duels in de Premier League-historie. Hadden er ooit twee meer dominante ploegen tegenover elkaar gestaan in de geschiedenis van het Engelse voetbal? De verwachtingen waren torenhoog en de wedstrijd stelde geen moment teleur.

Het tempo was zo waanzinnig hoog dat iedereen geen moment kon verslappen om bij te blijven, van spelers tot de scheidsrechter en de supporters. Manchester City dacht even een cadeau te krijgen in de openingsfase toen de bal ongelukkig tegen de arm van Trent Alexander-Arnold kwam na een dribbel van Bernardo Silva. Het gesmeek om een strafschop was tevergeefs. Het niet kregen van de penalty werd nog pijnlijker voor City toen het misging bij de tegenaanval. Ilkay Gündogan werkte de bal slecht weg, zo voor de voeten van Fabinho. De Braziliaan legde de bal klaar voor zijn rechter en haalde vanaf zo'n 25 meter vernietigend uit. De bal zoefde in de korte hoek binnen, Claudio Bravo was als vervanger van de geblesseerde Ederson te laat en waarschijnlijk ook kansloos.

Het dreigde al snel een ellendige avond te worden voor The Citizens toen de thuisploeg in de dertiende minuut opnieuw genadeloos toesloeg. Alexander-Arnold speelde Andrew Robertson vrij met een geweldige pass en de voorzet van de linksback was perfect op maat voor de sprintende Mohamed Salah. De Egyptenaar stond net geen buitenspel en kopte de 2-0 binnen.

Ondanks dat scoreverloop was de wedstrijd zeker niet eenzijdig. City speelde zich regelmatig knap onder de druk van Liverpool uit en bracht dan de defensie in de problemen. Alisson moest optreden bij een schot van Sergio Agüero en kwam even later goed weg toen Angeliño, die de voorkeur kreeg boven Benjamin Mendy, de paal raakte. De ex-PSV'er combineerde met De Bruyne en zag zijn van richting veranderde inzet met veel effect de buitenkant van de paal raken. City bleef maar jagen op de aansluitingstreffer. Agüero schoot vlak voor rust voorlangs bij weer een door De Bruyne gecreëerde kans en een volgende poging van de Argentijn eindigde in de handen van Alisson. Liverpool was ondertussen gevaarlijk geweest via Salah, wiens schot uit de kruising werd geplukt door Bravo.

Grote frustratie bij Raheem Sterling bij een van de situaties waarbij Manchester City het gevoel had zwaar benadeeld te worden door de arbitrage.
© Pro Shots
Grote frustratie bij Raheem Sterling bij een van de situaties waarbij Manchester City het gevoel had zwaar benadeeld te worden door de arbitrage.

Halverwege was de vraag: blijft Guardiola vanwege de eerdere kansen geduldig geloven in zijn speelplan of wordt direct al meer risico genomen? Dat laatste was verleidelijk, ook door de achterstand van zes punten op koploper Liverpool. Guardiola koos echter voor het eerste, maar bij een van de eerste Liverpool-aanvallen van de tweede helft was het opnieuw raak. Dat was ook te danken aan Jordan Henderson, die even de rol van rechtsbuiten vertolkte. Hij versnelde richting achterlijn en gaf een afgemeten voorzet richting Sadio Mané, die eenvoudig binnenkopte bij de tweede paal: 3-0.

Zo werd het voor Liverpool bijna een feestwedstrijd. Het spel in balbezit was bij vlagen van een waanzinnig hoog niveau, met Van Dijk als defensieve leider, Wijnaldum als verbindingsspeler en de uitblinkende Alexander-Arnold als een spelmaker vanaf de rechtsbackpositie. Juist op het moment dat het geloof leek weg te sijpelen, maakte City de goal die de hoop weer helemaal terugbracht. Angeliño gaf de voorzet bij de 3-1 in de 78ste minuut. Bernardo Silva werkte uitstekend af met een schot laag in de korte hoek.

De topper leek nog intenser te worden toen Alexander-Arnold opnieuw hands leek te maken, dit keer bij een voorzet van Raheem Sterling. De arbitrage oordeelde dat de rechtsback vanwege de korte afstand geen schuld had aan het feit dat de bal tegen zijn hand kwam. Pep Guardiola kookte van woede langs de lijn. Bij hem groeide het besef dat een nieuwe tegenslag in de titelrace onvermijdelijk was.

Liverpool verdedigde de voorsprong met man en macht en dat lukte. De titelhoop kreeg wéér een nieuwe impuls. De club die in 1990 voor het laatst kampioen van Engeland werd, heeft nu na twaalf speelrondes een voorsprong van acht punten op Leicester City en Chelsea. Met een kloof van negen punten ten opzichte van de top staan The Citizens zelfs vierde.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.