'Liverpool drukte Barcelona plat als een kakkerlak'

Reacties

De buitenlandse kranten zijn een dag na de historische 4-0 op Anfield vol lof over het heroïsche optreden van Liverpool. Ook wordt Barcelona aangerekend dat de ploeg de riante voorsprong uit de heenwedstrijd niet kon vasthouden en verzilveren.

'Liverpool drukte Barcelona plat als een kakkerlak'

'Er zijn eerder glorieuze en onwaarschijnlijke wedstrijden geweest in de Europese geschiedenis van Liverpool, waaronder de voor onmogelijk gehouden avond in Istanbul. Maar dit was van een andere orde', schrijft The Guardian. 'Dit was een staaltje wilskracht dat ons de adem benam. Na 79 minuten was het beste team uit de moderne tijd verworden tot een groepje verveelde en stuntelende toeschouwers in gele shirts.'

'Op zulke momenten is het gebruikelijk om een absolute uitblinker aan te wijzen. Maar in dit geval was er sprake van een schitterend verenigd doel. Eén van de onwaarschijnlijke helden was in dit geval Georginio Wijnaldum, in de rust ingevallen en goed voor twee doelpunten. Op het moment dat het gebeurde, dachten we: ja, natuurlijk gebeurt dit.'

Divock Origi krijgt eveneens een pluim. 'Ook hij was weer de onwaarschijnlijke held. Hij bood Liverpool hoop met een vroeg doelpunt, schakelde Barcelona uit met een laat doelpunt en vocht de hele wedstrijd lang.' De krant stelt de vraag op welke plaats de legendarische zege van The Reds komt te staan op de eeuwige lijst. 'Het moet haast wel dat deze wedstrijd dicht bij de allermooiste komt', gelooft het dagblad.

Europa kleedt Barcelona uit, kopt Mundo Deportivo de dag na de smadelijke nederlaag. Schaamrood kopt de grote krant op de voorpagina van het sportkatern. Mundo Deportivo is hard in haar oordeel over het vertoonde spel van Barcelona op Anfield. 'Het ontbreekt de ploeg aan nederigheid, aan opofferingsgezindheid en goede benen. In het seizoen van de Champions League-verrassingen zonken de spelers naar een niveau waarop gedacht werd dat een wonder zoals AS Roma dat liet zien niet herhaald kon worden', aldus de krant.

'Een zielloos Barcelona beleeft een debacle op Anfield, waar Salah en Firmino ontbreken.'
'Een zielloos Barcelona beleeft een debacle op Anfield, waar Salah en Firmino ontbreken.'

De scribent wijst Mohamed Salah aan als inspirator voor het mirakel dat zich dinsdagavond afspeelde. De Egyptenaar was door een blessure niet beschikbaar, maar keek toe vanaf de tribune en droeg de tekst Never give up op zijn shirt. En dat was precies wat zijn teamgenoten deden binnen de lijnen.

'We wisten al dat Liverpool zich niet gewonnen zou geven. We wisten dat ze met meer intensiteit zouden voetballen dan Barcelona. Dat ze meer meters zouden maken, op alle ballen zouden rennen en er vanaf minuut één in zouden geloven', somt de krant op.

De tekst op de kleding van Mohamed Salah sloeg over op de spelers binnen de lijnen.
De tekst op de kleding van Mohamed Salah sloeg over op de spelers binnen de lijnen.

'Wat we echter niet zagen aankomen, is dat een ploeg - die oh zo graag de Champions League wilde winnen - bij een 3-0 achterstand de tegenstander zo'n korte corner kon laten nemen. De keeper zag het niet, de twee centrumverdedigers zagen het niet, de back zag het niet. Ze zagen niet dat Divock Origi daar alleen maar stond om de 4-0 te maken.'

Schoolplein
'Het was een trucje zoals je dat op het schoolplein tegenkomt', geeft de krant aan. 'En het benadrukte nog eens dat Barcelona in de halve finale van de Champions League zijn twee slechtste wedstrijden heeft afgewerkt, op het slechtst denkbare moment. De belachelijkheid kwam aan het licht bij die hoekschop.'

El País heeft het over een groots fiasco en een structureel probleem. 'Barcelona heeft geen remedie voor handen in Europa. Het komt niet tot een oplossing in de uitwedstrijden in de Champions League. Dit keer figureerde de ploeg in een vernederende scène, zoals die zich soms afspeelt in dit toernooi', schrijven de Spanjaarden.

De helden waren op Anfield waren volgens de krant twee wisselspelers: enerzijds Divock Origi, die profiteerde van de absentie van Mohamed Salah en Roberto Firmino - en anderzijds Georginio Wijnaldum, normaliter verzekerd van een basisplaats maar dit keer belangrijk als invaller voor de ploeg van Jürgen Klopp.

Extra aandacht voor Georginio Wijnaldum op de voorpagina van The Daily Star, woensdag.
Extra aandacht voor Georginio Wijnaldum op de voorpagina van The Daily Star, woensdag.

Een andere Spaanse krant vat bondig samen hoe de 4-0 overwinning van Liverpool aankwam op Spaanse bodem. 'Anfield heeft een bevend Barcelona platgedrukt als een kakkerlak', schrijft AS. 'Het leek op een onmogelijke missie wat Liverpool moest bewerkstelligen, maar zoals Vujadin Boskov ooit al zei: voetbal is voetbal.'

In België zag men met gepaste trots hoe Origi zich in de schijnwerpers zette. De aanvaller tekende al vroeg voor de 1-0 op Anfield en maakte in de tweede helft de zo belangrijke 4-0, na een korte corner waar niemand op rekende. Het Nieuwsblad ziet dat Origi een ijzersterke avond beleefde en overal hoog gewaardeerd wordt.

José Mourinho keek zijn ogen uit, zei hij in zijn nabeschouwing bij beIN Sports. 'Ik had dit niet verwacht. Ik zei niet dat het onmogelijk was, want niets is onmogelijk en als het gebeurt, dan is Anfield een plek waar het onmogelijke toch gerealiseerd kan worden', aldus de Portugees.

'Maar ik moet zeggen dat dit succes één naam kent: Jürgen Klopp', aldus The Special One. 'Dit gaat volgens mij niet over tactiek of over filosofie, maar over hart en ziel en de fantastische band die hij heeft gecreëerd met zijn spelers. Ze liepen op de rand van de afgrond langs een roemloos einde, maar nu zijn ze nog één stap verwijderd van de Europese titel', zegt Mourinho complimenteus.

José Mourinho schrijft het succes van Liverpool op het conto van manager Jürgen Klopp.
José Mourinho schrijft het succes van Liverpool op het conto van manager Jürgen Klopp.

'Het werk dat Jürgen verricht heeft in Liverpool is waanzinnig en hij verdient het. Wat hier gebeurde is een weerspiegeling van zijn persoonlijkheid. Hij klaagt niet omdat hij een speler mist, hij klaagt niet over vijftig tot zestig wedstrijden per seizoen. Andere trainers doen dat wel, hij niet. Hij geeft niet op, toont vechtlust en geeft met zijn spelers alles. Ik hoop gewoon dat hij eindelijk de finale zal winnen', aldus Mourinho.

'Energie van intelligent Liverpool zal Tottenham Hotspur inspireren'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.