Lichtvoetig Barça geeft Ajax het voorbeeld

Ajax heeft voor de zoveelste keer dit seizoen ervaren wat het verschil is tussen de nationale en internationale top. In het oefenduel met Barcelona verloren de Amsterdammers met 2-1, maar de manier waarop Barça in Elche voor rust les gaf, was overduidelijk.

In het typische oefenpotje telde eigenlijk alleen de eerste helft, toen beide ploegen hun beste elftal brachten. Na rust was er meer sprake van een duel tussen Amsterdamse en Catalaanse beloften en verdween de lijn uit het spel.

In de eerste 45 minuten zette Ajax de deur wijd open en Barcelona af en toe op een kier. Waar de ploeg van Frank Rijkaard telkens vlot combinerend tot diep in het vijandige strafschopgebied doordrong, moest Ajax het vooral van afstandsschoten hebben.

De balans viel op vrijwel iedere positie uit in het voordeel van Barcelona, dat zich eenvoudig onder de poging tot pressie van Ajax uit speelde en twee keer machtig toesloeg. Al na één minuut brak Barça op rechts door en werkte Samuel Eto'o de bal binnen door zich uit de drukte terug te laten vallen.

Na een half uur spelen showde de Kameroense topscorer van Spanje nogmaals zijn klasse, deze keer van afstand. Zonder na te denken of op te kijken krulde hij de bal in de bovenhoek, tot frustratie van doelman Maarten Stekelenburg.

Deed Ajax dan niets terug? Jawel. Wesley Sneijder pegelde via de lat over en Mauro Rosales trof de paal. En na rust volgde kans op kans. De late 2-1 was dan ook verdiend. Rafael van der Vaart zette van links voor en de jonge Zweed Rasmus Lindgren kopte raak.

Stagiair Edgar Manucharian was er toen al niet meer bij. De piepjonge Armeen begon na rust nog met een stiftje naast het doel maar moest zich al binnen een kwartier geblesseerd laten vervangen.