Lewandowski, Milik en Piatek in Poolse versie 'Wie van de Drie'

Reacties

In Polen is er bij de nationale ploeg een vraagstuk dat veel weg heeft van een spelletje Wie van de Drie met Robert Lewandowski, Arek Milik en Krzysztof Piatek als kandidaten.

Lewandowski, Milik en Piatek in Poolse versie 'Wie van de Drie'

'Een koninkrijk voor een scorende spits' is een bekend adagium in het voetbal. In Polen zorgen de in het buitenland scorende spitsen juist voor hoofdbrekens bij bondscoach Jerzy Brzeczek. Die heeft namelijk een knoop door te hakken in de aanloop naar de start van de EK-kwalificatie. Wie van de drie veel scorende spitsen krijgt zijn voorkeur?

Op de website van de Poolse bond staan hun namen gebroederlijk naast elkaar als de drie beschikbare spitsen. Bij elkaar hebben ze dit seizoen al 72 treffers op hun naam staan in de verschillende Europese topcompetities. Bovendien laten ze de laatste weken ook hun goede vorm zien.

Piatek heeft laten zien dat zijn overstap naar AC Milan niet ten koste is gegaan van zijn trefzekerheid. De 23-jarige spits gaat door waar hij bij Genoa was gebleven, en dat is met het aaneenrijgen van doelpunten. De teller staat dit seizoen bij hem inmiddels op 27 goals in 30 duels.

Lewandowski (30) doet in Duitsland nauwelijks voor zijn jongere landgenoot onder. Zaterdag werd hij de meest productieve buitenlander in de Bundesliga met zijn twee treffers tegen VfL Wolfsburg. Dit seizoen is hij verantwoordelijk voor 29 goals, waarvoor hij 34 duels nodig had.

De productie van de 25-jarige Milik steekt wat schril af bij die van zijn twee landgenoten. De voormalig Ajacied loopt wel een zeer respectabel 1 op 2, waardoor hij kan bogen op zestien goals voor Napoli.

Brzeczek heeft nog wat tijd om de knoop door te hakken. Het heeft er wel de schijn van dat hij twee van zijn drie goalgetters gaat teleurstellen en als redder in nood achter de hand houdt. In februari nam hij al een voorschot in het voordeel van Lewandowski.

'Zijn rol, zijn positie en zijn waarde voor de ploeg zijn onbetwistbaar', zei Brzeczek over Poolse topscorer aller tijden. 'De anderen spelen ook een belangrijke rol bij hun clubs, hebben geweldige kwaliteiten en scoren veel. Maar ze zijn slim genoeg om te beseffen dat niet iedereen op het veld kan staan. Ik kan me voorstellen dat we met drie spitsen spelen, omdat je alles door je hoofd laat gaan. Maar de reden is de sleutel. Het gaat erom het team het beste voor de dag te laten komen.'

Kortom, het spelletje Wie van de Drie zal nog wel even worden gespeeld in Polen. Op 21 maart zal in en tegen Oostenrijk bij de start van de EK-kwalificatie de eerste aflevering ten einde komen. Brzeczek beseft dat daarmee de discussie allerminst ten einde is. 'Ik zal hun boosheid accepteren, ze mogen boos op me zijn. Laten ze dan maar zien dat ik ongelijk heb.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.