Lewandowski is Messi nu wél de baas en prolongeert FIFA-prijs

Reacties

Robert Lewandowski heeft net als vorig jaar The Best FIFA Men's Player-award in de wacht gesleept. In tegenstelling tot bij de Gouden Bal-verkiezing troefde het doelpuntenfenomeen van Bayern München nu wél Lionel Messi af.

Lewandowski is Messi nu wél de baas en prolongeert FIFA-prijs

Ook in 2021 bleek Lewandowski een garantie voor doelpunten. De 33-jarige spits onttroonde met zijn 41 doelpunten Gerd Müller als productiefste speler in één Bundesliga-seizoen en is ook na de zomer doorgegaan met scoren. Over heel 2021 liet het fenomeen 43 doelpunten aantekenen in de Bundesliga. Dat was er één meer dan Müller in 1972 (42 goals).

Met Bayern veroverde Lewandowski de landstitel, maar bleef succes in de Champions League en in het bekertoernooi uit. Een smetje op het jaar 2021 was de eerste ronde-exit van Polen op het EK, al scoorde de aanvaller wel 'gewoon' drie keer op het eindtoernooi.

Messi zegevierde vorig jaar met Argentinië op het toernooi om de Copa América en kroonde zich met Barcelona tot bekerwinnaar. Sinds zijn transfer naar Paris Saint-Germain is de 34-jarige dribbelaar vooral trefzeker geweest in de Champions League. Mohamed Salah was de derde finalist; de aanvaller van Liverpool was vooral eind 2021 in bloedvorm.

Voor Lewandowski is het de tweede keer dat hij de award in de wacht sleept. De andere winnaars sinds het ontstaan van deze prijs in 2016 zijn Cristiano Ronaldo (2016 en 2017), Luka Modric (2018) en Messi (2019).

Genomineerden
Op de eerste lijst met genomineerden stonden behalve de drie finalisten ook nog Karim Benzema, Kevin De Bruyne, Erling Haaland, Jorginho, N'Golo Kanté, Kylian Mbappé, Neymar en Cristiano Ronaldo.

De award is toegekend op basis van stemmen van bondscoaches, aanvoerders van nationale teams, journalisten en fans. De prijs is een voortzetting van de FIFA World Player of the Year, een verkiezing die tussen 1991 en 2009 bestond. Tussen 2010 en 2015 werkte de wereldvoetbalbond samen met France Football, de organisator van de Gouden Bal.

Alle winnaars:

Jaar Speler Club
2016 Cristiano Ronaldo Real Madrid
2017 Cristiano Ronaldo Real Madrid
2018 Luka Modric Real Madrid
2019 Lionel Messi Barcelona
2020 Robert Lewandowski Bayern München
2021 Robert Lewandowski Bayern München

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de prijs voor beste speelster naar Alèxia Putellas, ploeggenote van Lieke Martens bij Barcelona. De 27-jarige aanvallende middenvelder won de treble met de Catalaanse ploeg en werd ook al uitgeroepen tot de beste speler uit het vorige Champions League-seizoen. Bij de vrouwen behoorde Vivianne Miedema tot het beste elftal van de FIFA.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.