Leverkusen slaat terug na goal Weghorst, afgang Simons met Leipzig

Koploper Bayer Leverkusen is zaterdagmiddag op bezoek bij 1899 Hoffenheim ontsnapt aan puntenverlies tijdens de tiende speelronde van de Bundesliga. Bij de thuisploeg scoorde Wout Weghorst. RB Leipzig ging met Xavi Simons het schip in tegen laagvlieger FSV Mainz 05.

1899 Hoffenheim
2 - 3
Bayer Leverkusen

Sinds het traumatische 'net-niet-seizoen' 2001/02 staat Bayer Leverkusen in Duitsland te boek als Bayer Neverkusen. Zal deze jaargang dan eindelijk zilverwerk opleveren voor Die Werkself? De voortekenen zijn gunstig. Zaterdag werd op bezoek bij 1899 Hoffenheim de zegereeks voortgezet, zij het moeizaam. De equipe van Xabi Alonso leek al in de eerste helft het verschil te hebben gemaakt. In de negende minuut sloeg Florian Wirtz toe na een fraaie combinatie met Victor Boniface en vlak voor rust vergrootte Álex Grimaldo de marge met een heerlijk schot na een kort genomen hoekschop. Zo was er geen vuiltje aan de lucht voor Bayer Leverkusen, waar Jeremie Frimpong als vanouds over de rechterflank denderde. Bij de thuisploeg werd Weghorst nauwelijks in stelling gebracht.

Na de onderbreking kwam Hoffenheim door toedoen van Bayer Leverkusen-keeper Lukás Hrádecky terug in de wedstrijd. De Fin speelde de bal per ongeluk in de voeten van Anton Stach, die de fout keihard afstrafte met een schot van afstand. Twee minuten nadien stond het zelfs gelijk doordat Weghorst een rebound verzilverde nadat een pegel van Maximilian Beier op de paal uiteen was gespat.

Zo moest Bayer Leverkusen een beroep doen op zijn veerkracht. Die bleek aanwezig: dankzij opnieuw een mooi schot van Grimaldo bleef de ploeg van Alonso schadevrij. Op aangeven van Boniface knalde de Spanjaard in de zeventigste minuut raak. Bayer Leverkusen liet Hoffenheim niet nog een keer terugkomen en komt op 28 punten uit tien wedstrijden. In de bus terug naar huis zal de ploeg ongetwijfeld de kraker tussen Borussia Dortmund en Bayern München - aftrap 18.30 uur - aanschouwen.

FSV Mainz 05
2 - 0
RB Leipzig
RB Leipzig

FSV Mainz 05 brak midweeks met trainer Bo Svensson. Zijn interim-opvolger Jan Siewert zag dat z'n ploeg (met Sepp van den Berg in de basis) zich in de eerste helft prima staande hield tegen Simons en consorten. Ook in de eerste fase van het tweede bedrijf gebeurde er zelden iets voor een van beide doelen. De openingstreffer van Mainz kwam dan ook uit de lucht vallen. Jae-Sung Lee, het eindstation van een counter na een foute pass van Timo Werner, trof doel met het hoofd. Vier minuten nadien werd het via Leandro Barreiro zelfs 2-0 voor de ploeg die tot zaterdag zegeloos was in de Bundesliga. Simons, die geen indruk kon maken, werd in de 82e minuut gewisseld.

Door de verrassende nederlaag heeft Super Cup-winnaar RB Leipzig al acht punten minder dan Bayer Leverkusen, dat alleen tegen Bayern München (2-2) punten verspeelde.

Union Berlin
0 - 3
Eintracht Frankfurt

Hoe lang houdt het bestuur van Union Berlin nog vast aan de voormalige succestrainer Urs Fischer? De Zwitser loodste de club uit Berlijn van de Tweede Bundesliga naar de Champions League, maar dit seizoen presteert de voormalige stuntploeg dramatisch. Zaterdag werd tegen Eintracht Frankfurt de twaalfde nederlaag op rij geleden. Het pleit was al vroeg beslecht door twee treffers van Omar Marmoush, in de tweede en veertiende minuut. In de 82e minuut vergrootte invaller Nacho Ferri het leed van de thuisploeg, die de zestiende plek inneemt en waar de geblesseerde Danilho Doekhi ontbrak.