Leverkusen en Dortmund: plaatsing CL hoogst haalbare

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de twintigste speelronde is dat het duel tussen Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund van zondagmiddag (17.30 uur).

Leverkusen en Dortmund: plaatsing CL hoogst haalbare


BAYER LEVERKUSEN
Klassering Tweede plaats (37 punten uit 19 duels)

Vorm Bayer Leverkusen begon de tweede competitiehelft met een overwinning tegen Eintracht Frankfurt (3-1), maar verspeelde vorige week tegen SC Freiburg twee dure punten (0-0) in de strijd om de tweede plaats, die na 34 wedstrijden recht geeft op directe deelname aan de Champions League. Op het kampioenschap rekent niemand in Leverkusen, gezien de achterstand van elf punten op koploper Bayern München.

Ook de derde plaats is in Duitsland goed voor een rechtstreeks startbewijs voor het beste Europese clubtoernooi. Zelfs de nummer vier mag hiervan dromen; die kan zich via de play-offs plaatsen voor de Champions League.

Opvallend Stefan Kiessling is zowel clubtopscorer als topscorer van de Bundesliga, met dertien treffers in negentien duels. De 29-jarige aanvaller speelt al sinds de zomer van 2006 bij de fabrieksclub en maakte sindsdien 86 doelpunten in de Bundesliga. In het seizoen 2010/11 speelde hij nauwelijks door blessureleed.

Afwezigen Bellarabi (niet wedstrijdfit).

BORUSSIA DORTMUND
Klassering Derde plaats (36 punten uit 19 duels)

Vorm Zo wisselvallig als Borussia Dortmund was vóór de winterstop, zo flitsend is de ploeg begonnen aan de tweede competitiehelft. Dit blijkt uit klinkende zeges op 1.FC Nürnberg (3-0) en Werder Bremen (5-0). Dortmund-trainer Jürgen Klopp, die zijn ploeg de voorbije twee seizoenen naar de landstitel loodste, beschouwt de tweede plaats als het hoogst haalbare. 'Wij staan twaalf punten achter op Bayern. Zij laten niet zoveel punten liggen en de vraag is of wij alles winnen', is Klopp realistisch.

Opvallend Middenvelder Jakub Blaszczykowski is bezig aan een sterk seizoen, in de schaduw van zijn land- en ploeggenoot Robert Lewandowski. Hij scoorde al acht keer, waarvan Blaszczykowski er drie maakte in de duels met Nürnberg en Bremen.

Afwezigen Bittencourt (geschorst), Owomoyela (enkel).

Beide teams stonden eerder als Bundesliga-clubs in Leverkusen 33 keer tegen over elkaar. Liefst zeventien keer won de thuisclub, tegenover slechts zevenmaal voor de bezoekers. De laatste thuisoverwinning van Leverkusen dateert alweer van 19 mei 2007, 2-1.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2007/08 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 2-2
2008/09 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 2-3
2009/10 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 1-1
2010/11 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 1-3
2011/12 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 0-0


Tekst: Anton Lippold
<br /><br /><br />
<br /><br /><br />

Bekijk hier al onze video's