Leverkusen blijft koploper, Schalke en Wolfsburg winnen

Bayer Leverkusen blijft lijstaanvoerder in Duitsland. De ploeg van Jupp Heynckes won het uitduel met 1. FC Köln nipt met 1-0. Bij Schalke 04 is steeds meer de hand van Felix Magath zichtbaar en VfL Wolfsburg lijkt de weifelende competitiestart van zich afgeschud te hebben.

1. FC Köln-Bayer Leverkusen 0-1De thuisploeg schoot het snelst uit de startblokken, maar verder dan een handvol kansen kwam de ploeg niet. Bayer Leverkusen, samen met Hamburger SV koploper, liet zich niet van de wijs brengen en bleef controle houden over de wedstrijd. Gedoseerd viel de ploeg van Jupp Heynckes aan en zij gaf FC Köln steeds minder kans om aan nieuwe aanvallen te bouwen.

Op aangeven van Gonzalo Castro beloonde Simon Rolfes het geduld van Leverkusen. De middenvelder rondde beheerst af. Toen kort daarop Maniche na een overtreding op Arturo Vidal rood kreeg van scheidsrechter Michael Kempter, was de zege voor Bayer een feit.

Werder Bremen-FSV Mainz 05 3-0FSV Mainz koos ervoor om Werder Bremen in de beginfase te overrompelen. Die tactiek leidde tot twee grote kansen, maar deze waren niet aan Elkin Soto en Aristide Bancé besteed. Na een half uur kantelde de wedstrijd en kreeg de thuisploeg vat op de bezoekers. Zeven minuten voor rust resulteerde dit in de openingstreffer van Aaron Hunt: 1-0.

Nadat beide ploegen enkele mogelijkheden hadden gekregen, kopte Claudio Pizarro (foto) Werden Bremen op aangeven van Petri Pasanen ruim een kwartier voor tijd in veilige haven: 2-0. Daarmee was het verzet bij Mainz gebroken en dat drukte Pizarro uit met zijn tweede treffer.

Eintracht Frankfurt-VfB Stuttgart 0-3VfB Stuttgart was vanaf de aftrap heer en meester tegen Eintracht Frankfurt. Na ruim een kwartier werd de overmacht uitgedrukt in de eerste goal. Frankfurt-goalie Oka Nikolov liep knullig onder een voorzet van Roberto Hilbert door en stelde Julian Schieber in staat eenvoudig te scoren: 0-1. Kort na het half uur stond Schieber op de juiste plaats om zijn tweede te maken na halfslachtig uitverdedigen van Eintracht.

Een minuut later stuitte Marco Russ de doorgebroken Sami Khedira en moest de thuisploeg verder met tien man. Negen minuten na de hervatting liet Thomas Hitzlsperger een kanonskogel los nadat hij goed was bereikt uit een hoekschop: 0-3.

Borussia Dortmund-Schalke 04 0-1Schalke 04 liet zich weer van zijn gedisciplineerde kant zien. De ploeg van Felix Magath gaf nauwelijks iets weg tegen Borussia Dortmund en zocht met beleid de aanval. Na een half uur kwamen de bezoekers tot de eerste gevaarlijke aanval en het was meteen raak. Na een snel uitgevoerde aanval vond Halil Altintop Jefferson Farfán. De Peruaan schudde Marcel Schmelzer van zich af en trof doel.

De thuisploeg probeerde in de tweede helft nog wel de gelijkmaker te forceren, maar bedacht te weinig om Schalke 04 te kunnen verontrusten. Als de bezoekers iets koelbloediger waren geweest in de counter, zou een grotere zege mogelijk zijn geweest.

VfL Wolfsburg-Hannover 96 4-2Na een wat weifelend begin van de competitie lijkt titelhouder
VfL Wolfsburg toch weer de juiste weg gevonden te hebben. De ploeg van Armin Veh kwam tegen Hannover 96 al binnen tien minuten aan de leiding. Spelverdeler Zvjezdan Misimovic schoot fraai een vrije trap in de touwen: 1-0. Die Wölfe ontwikkelden daarna meer druk, maar uit een standaardsituatie moesten ze toch de gelijkmaker incasseren. Hanno Balitsch kopte de perfecte voorzet van Jacek Krzynowek binnen.

Met doelpunten kort voor rust en kort na rust nam de thuisploeg het heft weer in handen. Respectievelijk Christian Gentner, op aangeven van Edin Dzeko, en Makoto Hasebe, eveneens op aangeven van Dzeko, scoorden. Twee minuten slechts mocht Wolfsburg blij zijn met de 3-1 voorsprong. Alexander Madlung probeerde op te ruimen, maar raakte de bal volledig verkeerd en passeerde zijn eigen doelman: 3-2. Zonder zich van de wijs te laten brengen, ging de thuisploeg vervolgens op zoek naar de 4-2. Uitblinker Dzeko produceerde deze na ruim een uur.