Legendarische spits Ruud Geels (75) overleden

Reacties

Ruud Geels is overleden. De voormalige goalgetter is 75 jaar geworden. Geels werd liefst vijf keer topscorer van de Eredivisie, een record.

Legendarische spits Ruud Geels (75) overleden

Samen met Ronald Koeman kwam Geels als enige uit voor zowel Feyenoord, Ajax als PSV. Verder diende hij Go Ahead Eagles, Club Brugge, Anderlecht, Sparta Rotterdam en NAC, waar hij in 1984 een punt zette achter zijn loopbaan.

Geels was een zeer complete spits. Vermaard werd de geboren Haarlemmer om zijn kopballen en harde schoten, maar de aanvaller gold zeker in zijn topjaren als snel. Desondanks werd Geels, mede door de enorme concurrentie van onder anderen Johan Cruijff en Rob Rensenbrink, nooit een vaste waarde in Oranje. Toch mag zijn gemiddelde er zijn: elf goals in twintig interlands.

Geels brak in 1966 door bij het grote publiek, toen hij Telstar verruilde voor Feyenoord. Vier jaar zou hij de Rotterdammers dienen. In 1970, vlak nadat Feyenoord de Europa Cup I had gewonnen, verkaste Geels naar Go Ahead Eagles. Met onder anderen Ove Kindvall als een van zijn rivalen zat een basisplaats er niet in bij de club die dat jaar ook wereldkampioen werd.

In Deventer groeide Geels uit tot een doelpuntenmachine, waardoor er flink aan hem werd getrokken. Het was Club Brugge dat in 1972 met de goalgetter aan de haal ging. Ook in België bleef Geels maar scoren. Het leidde tot belangstelling van Ajax, dat na het WK 1974 in zee ging met de veelzijdige spits. Liefst vier maal op rij kroonde Geels zich tot topscorer van de Eredivisie.

Ruud Geels was ijzersterk met het hoofd.
© Nationaal Archief
Ruud Geels was ijzersterk met het hoofd.

In die tijd was Ajax niet meer zo dominant als in de vroege jaren zeventig, maar dankzij de productie van Geels bleven de Amsterdammers nationaal een factor van betekenis. In 1978 koos Geels opnieuw voor een Belgische transfer: deze keer sloot Anderlecht hem in de armen. Na een jaartje in Brussel te hebben vertoefd, toog Geels naar Sparta, waar hij in 1981 voor de vijfde keer Eredivisie-topscorer werd. In datzelfde jaar volgde een overstap naar PSV, waarna hij een jaar later na een verloren concurrentiestrijd koos voor NAC.

Erelijst Ruud Geels

Kampioen van Nederland: 1969 (Feyenoord), 1977 (Ajax)

KNVB-beker: 1969 (Feyenoord)

Kampioen van België: 1973 (Club Brugge)

Europa Cup I: 1970 (Feyenoord)

Europese Super Cup: 1978 (Anderlecht)

Met 265 goals bekleedt Geels de tweede plaats op de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie. De in 2021 overleden Willy van der Kuijlen maakte 311 doelpunten en leidt al jaren de dans. Cruijff is met 215 goals de nummer drie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zijn waarschijnlijk meest memorabele wedstrijd speelde hij op 1 november 1975. Dankzij liefst vijf goals van Geels triomfeerde Ajax toen met 6-0 tegen Feyenoord.

Relatief weinig succes in Oranje
Geels vierde zijn Oranje-debuut op 27 maart 1974, tegen Oostenrijk (1-1). Supervisor Rinus Michels nam de spits drie maanden later op in zijn WK-selectie, maar de aanvaller kwam niet in actie in West-Duitsland. Sowieso hield Geels weinig plezierige herinneringen over aan het eindtoernooi: hij was vaak het slachtoffer van de grappen en grollen van Ruud Krol en Wim Suurbier. Geels zat ook in de Oranje-selectie voor het EK 1976 (hij scoorde tweemaal in de strijd om het brons tegen Joegoslavië), maar aan het WK 1978 en het EK 1980 nam hij geen deel. Zijn laatste cap veroverde hij op 14 oktober 1981. 'Uiteraard' trof hij doel, eenmaal, tijdens een 3-0 oefenzege op België.

Ruud Geels loopt juichend weg na zijn laatste interlandgoal. Rechts Hugo Hovenkamp.
© Nationaal Archief
Ruud Geels loopt juichend weg na zijn laatste interlandgoal. Rechts Hugo Hovenkamp.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.