Leeuwinnen werken aan doelsaldo in wedstrijd die nooit een wedstrijd is

De Oranje Leeuwinnen hebben vrijdagavond in de WK-kwalificatiecyclus geen kind gehad aan Cyprus: 0-8. Jill Roord kon met een hattrick aan haar zelfvertrouwen werken.

Oranje haalde uit de eerste twee groepswedstrijden vier punten en trof een tegenstander die na twee duels al op twaalf tegendoelpunten stond. De ploeg van Mark Parsons hoopte daardoor aan het doelsaldo te kunnen werken en dat plan slaagde aardig. Van een wedstrijd was geen moment sprake: het niveauverschil tussen de twee ploegen was simpelweg veel te groot.

Al na ruim twee minuten was het voor de eerste keer raak. Daniëlle van de Donk werd gevonden door Dominique Jansen en legde de bal op een presenteerblaadje voor Vivianne Miedema, die helemaal vrij stond. Van de Donk schoot zelf de 0-2 binnen en Roord maakte met een intikker de derde Oranje-goal. Er was op dat moment nog geen twintig minuten gespeeld.

In het restant van de eerste helft wist Oranje niet meer te scoren. Dat voelde teleurstellend en dus werd na rust het gaspedaal weer even ingedrukt. Roord maakte al snel haar tweede en een kolderieke eigen goal betekende de 0-5. Hierna maakte Roord op aangeven van Lieke Martens haar hattrick compleet. Dit gebeurde al in de 53ste minuut.

Er was nog voldoende tijd om meer doelpunten te maken, maar er kon pas weer gejuicht worden nadat er vers bloed in de ploeg was gekomen. Joelle Smits ramde vol overtuiging de 0-7 binnen en het slotakkoord was vlak voor tijd voor Merel van Dongen: zij scoorde met een hard schot van afstand. Omdat Tsjechië verloor van IJsland, staat de ploeg van Parsons nu bovenaan in kwalificatiegroep C. Aankomende dinsdag wacht de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland.