Leeuwinnen in uitzwaaiwedstrijd overtuigend langs België

De Oranje Leeuwinnen hebben de uitzwaaiwedstrijd voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland op overtuigende wijze gewonnen. De formatie van bondscoach Andries Jonker was veel te sterk voor België, dat zich niet plaatste voor het toernooi.

5 - 0
België
België

Jonker vertelde voorafgaand aan de wedstrijd dat de Leeuwinnen maar één doel hadden: de uitzwaaiwedstrijd moest gewonnen worden. Wat dat betreft was de start van Oranje uitstekend. Lieke Martens opende al in de tweede minuut de score. Keeper Nicky Evrard maakte daarbij geen goede indruk, maar voorkwam even later wel de 2-0 van Nederland. Na een handsbal in het zestienmetergebied ging de bal op de stip. Evrard keerde echter de inzet van Stefanie van der Gragt.

Oranje mocht halverwege de eerste helft een nieuwe poging wagen vanaf elf meter. Lineth Beerensteyn werd gevloerd en opnieuw ging de bal op de stip. Nu nam niet Van der Gragt, maar Sherida Spitse plaats achter de bal. Zij maakte geen fout en stuurde Evrard de andere hoek in: 2-0. Beerensteyn zorgde voor de mooiste treffer in de eerste helft. Zij kreeg de bal van Martens en schoot raak in de verre hoek.

Na rust leken beide ploegen het wel te geloven, al was Victoria Pelova op de rechterflank nog nadrukkelijk op jacht naar een doelpunt. Na een gemiste kans, waar keeper Evrard reddend optrad, was het even later wel raak voor de middenvelder van Arsenal. Vanaf de rechterflank betrad ze het strafschopgebied en schoot ze raak in de verre hoek: 4-0. Het slotakkoord was aan invaller Katja Snoeijs, die met haar hoofd voor 5-0 zorgde nadat Aniek Nouwen de lat had geraakt.

Zo wonnen de Leeuwinnen ook de uitzwaaiwedstrijd voor het WK. Oranje won eerder al in oefenwedstrijden van een jongensteam van De Volewijckers en de eigen Onder-19, wedstrijden die om hun eigen redenen veelbesproken waren. Op 23 juli volgt de eerste WK-wedstrijd tegen Portugal.