FC Porto heeft zich woensdagavond geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. De ploeg van trainer Sérgio Conceição sleepte er tegen AS Roma een verlenging uit en sloeg daarin mede dankzij de VAR toe. Voor Roma-trainer Eusebio Di Francesco betekent uitschakeling een nieuwe dreun.

nv
3 - 1
AS Roma
AS Roma

Bij Roma stond Rick Karsdorp weer eens in de basis. De rechtsback wordt dit seizoen geplaagd door blessureleed en miste daardoor ook de heenwedstrijd in Rome (2-1) van drie weken geleden. Nu koos Di Francesco voor de Nederlander. Opvallende afwezige was Justin Kluivert, die wel met Roma was meegereisd naar Porto, maar uiteindelijk buiten de achttienkoppige wedstrijdselectie van Di Francesco viel.

De trainer van Roma stond voorafgaand aan de return tegen Porto overigens al zwaar onder druk. De Romeinen verloren afgelopen zaterdag met liefst 3-0 van rivaal Lazio, een flinke tegenvaller in de spannende strijd om de Champions League-tickets. De clubleiding van Roma besloot dat de selectie in ritiro (trainingskamp) zou gaan voor het duel met Porto.

Veel leek de crisishouding van Roma niet te hebben geholpen, want Porto maakte in het eerste half uur de dienst uit in het eigen Estádio do Dragão. Het was wachten op de openingstreffer. De thuisploeg kreeg kansen via Alex Telles (naast) en voormalig FC Twente-middenvelder Jesús Corona (over). Na 26 minuten was het wel raak voor Porto. Kostas Manolas verspeelde de bal aan Moussa Marega, waardoor Corona op het doel afging. De Mexicaan gaf weer mee aan Marega, wiens pass door Tiquinho werd binnengetikt: 1-0.

Met het doelpunt uit Rome op zak stond Porto virtueel in de kwartfinale, maar de bezoekers kwamen terug. Na de openingstreffer liet Roma zich wat meer zien. Uiteindelijk hielp Éder Militão zijn tegenstander in het zadel. De verdediger van Porto haalde Diego Perotti op klungelige wijze onderuit in het strafschopgebied en scheidsrechter Cüneyt Çakir wees naar de stip. Daniele De Rossi maakte geen fout en bezorgde Roma een belangrijke uitgoal.

Daniele De Rossi viert de 1-1 van AS Roma.

De tweede helft begon dramatisch voor Karsdorp. Porto begon weer fel en werd via Soares en Marega meteen gevaarlijk. In de 53ste minuut kwam de bal aan de linkerkant terecht bij Corona, die Karsdorp met gemak van zich af hield en voorgaf op Marega. De aanvaller van Porto werkte de bal bij de tweede paal binnen: 2-1. Bij die stand zou er een verlenging komen. Karsdorp pakte kort na de treffer een gele kaart en werd daarna door Di Francesco gewisseld door Alessandro Florenzi.

Vervolgens creëerden beide teams een periode minder kansen en ging het er vooral hard aan toe in de duels. Onder anderen Porto-verdediger Pepe kreeg een gele kaart. Aangezien de veteraan op scherp stond, is hij voor het volgende Europese duel geschorst. Ook Roma-spits Edin Dzeko kreeg een gele prent van arbiter Çakir. Pas in de slotfase kreeg Porto weer wat mogelijkheden. Roma-doelman Robin Olsen had een antwoord op inzetten van invaller Yacine Brahimi en Otavio. Mede daardoor stond het na negentig minuten 2-1 en kwam er een verlenging.

Porto stormde in de extra speeltijd een stuk minder, wellicht uit angst voor een fatale counter van Roma. De grootste kans in de eerste helft van de verlenging was voor Marega, die een voorzet van Alex Telles over het doel kopte. In het tweede kwartier liet Dzeko twee enorme kansen liggen namens Roma. Eerst draaide de spits weg bij Felipe, maar schoot hij over. Kort daarna leek keeper Iker Casillas geklopt door een wippertje van de aanvaller en was het Pepe die de bal van de lijn haalde.

De climax volgde met nog vijf minuten op de klok in de verlenging. Na de twee kansen voor Dzeko zette Porto weer aan. Bij een aanval kreeg Alex Telles zijn voet net niet tegen een voorzet, maar hij werd ook vastgehouden door Florenzi. Scheidsrechter Çakir zag dat in eerste instantie niet, maar de video-arbiter wel. De Turkse leidsman ging zelf kijken en wees naar de stip. Alex Telles benutte het buitenkansje zelf: 3-1. Zo bereikte Porto de kwartfinale, hoewel Roma in extremis nog hoopte op een strafschop na een vermeende overtreding van Marega op Patrick Schick. Daar wilde Çakir na overleg met de VAR echter niks van weten.