Late goal Toornstra slechts doekje voor het bloeden bij labiel Feyenoord

Feyenoord is op bezoek bij FC Emmen ontsnapt aan een zeer pijnlijke nederlaag. De Rotterdammers, met debutant Marcos Senesi in de tweede helft als invaller, gaven een ruime voorsprong helemaal weg en ontsnapten dankzij Jens Toornstra aan een nederlaag.

FC Emmen
FC Emmen
3 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Met een Europese kater reisde Feyenoord zondagmiddag af naar Emmen. Donderdagavond werd op bezoek bij Rangers met 1-0 verloren in de eerste wedstrijd van de Europa League-groepsfase en vooral het weinig overtuigende spel van de Rotterdammers was in Glasgow niet om over naar huis te schrijven. Op papier leek FC Emmen, dat pas drie punten pakte dit seizoen, dan ook een mooie tegenstander voor Feyenoord om die kater weg te spoelen. Vorig seizoen werd door de Rotterdammers met liefst 1-4 gewonnen op de Oude Meerdijk. Voor Orkun Kökçü was dat een extra mooie wedstrijd. Hij was destijds trefzeker bij zijn Eredivisie-debuut voor Feyenoord.

Na drie minuten beleefde Kökçü al een déjà vu. Na een prachtige lange bal van Renato Tapia viel de bal perfect bij Steven Berghuis. De aanvaller wilde meteen uithalen, maar raakte de bal compleet verkeerd. De bal viel zodoende precies goed voor Kökçü, die de 0-1 op het scorebord zette. Toen Luciano Narsingh na twaalf minuten ook meteen de 0-2 maakte, leek Feyenoord op een gemakkelijke middag af te stevenen. Narsingh, wederom als spits geposteerd, profiteerde na een voorzet van Berghuis van wel heel labbekakkerig verdedigen bij FC Emmen.

Wie een walk in the park verwachtte van Feyenoord in het restant van de middag kwam zeer bedrogen uit. In de 21ste minuut kwam FC Emmen al dichterbij nadat Rick Karsdorp de bal tegen Michael de Leeuw schoot. De bal viel zodoende voor de voeten van basisdebutant Robbert de Vos, die niet twijfelde: 2-1. De spanning was daarmee terug en Feyenoord gaf de voorsprong vervolgens nog helemaal uit handen. Doelman Kenneth Vermeer moest toezien hoe Sergio Peña helemaal vrij kon uithalen. Dat deed de Peruviaan van FC Emmen op weergaloze wijze. Vermeer was kansloos na een prachtige pegel in de winkelhaak, met een woede-uitbarsting van de Feyenoord-doelman als logisch gevolg.

Senesi
Edgar Ié manifesteerde zich in zijn eerste wedstrijden bij Feyenoord nog als cultheld, maar na de eigen goal van vorige week tegen ADO Den Haag imponeerde de Portugees ook op bezoek bij FC Emmen niet. Hij haalde met weinig overtuigend verdedigen bij de tegengoals niet alleen de woede van Vermeer op zijn hals, maar ook Jaap Stam voelde zich in de rust genoodzaakt om in te grijpen. Ié werd in de rust vervangen en dat zorgde voor het langverwachte debuut van Senesi.

De van San Lorenzo overgekomen verdediger moest de verdediging in de tweede helft de nodige stabiliteit brengen, maar tot overmaat van ramp was het de Argentijnse verdediger zelf die na een krap uur spelen niet goed ingreep. Senesi tastte mis met een tackle waardoor Luciano Slagveer moeiteloos door kon lopen richting Vermeer. De Feyenoord-doelman raakte de poging van de FC Emmen-aanvaller nog wel aan, maar kon de ultieme comeback van FC Emmen niet voorkomen: 3-2.

Feyenoord had zodoende nog een halfuur de tijd om een blamage met hoofdletter 'B' én de eerste nederlaag van het seizoen te voorkomen. De jacht op de gelijkmaker ging moeizaam en grote kansen waren er in het eerste kwartier na de 3-2 nauwelijks. In de 76ste minuut kregen de Rotterdammers een gewenst zetje in de rug. Michael Heylen haalde de doorgebroken Naoufal Bannis neer en kreeg van arbiter Dennis Higler de rode kaart voorgeschoteld.

Ook tegen tien man overtuigde Feyenoord niet. Vrije trappen eindigden in de Drentse muur en de ballen die naar voren werden gepompt kwamen steeds verkeerd terecht. In de 88ste minuut mocht Sam Larsson het via een vrije trap proberen en de Zweed kwam heel dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Dennis Telgenkamp strekte zich helemaal uit en tikte de bal uit de hoek.

Toen de extra tijd al lang en breed verstreken was, kreeg Feyenoord in de 96ste minuut nog een vrije trap. Higler liet de trap nog nemen en nadat de bal werd weggewerkt, kreeg Toornstra de bal precies voor zijn voeten. Hij schoot de bal op zeer fraaie wijze alsnog binnen en verzorgde daarmee de ultieme apotheose van een knotsgekke wedstrijd. En dus ontsnapt Stam aan zijn eerste nederlaag als coach van Feyenoord in de Eredivisie.