Lat staat overwinning Frankrijk op Zwitserland in de weg

Frankrijk gaat als winnaar van Groep A naar de achtste finale. In de laatste groepswedstrijd speelde het gastland met 0-0 gelijk tegen Zwitserland, dat daardoor als tweede eindigde.

Na een klein kwartier was Zwitserland als eerste dicht bij een treffer toen Paul Pogba de bal helemaal verkeerd raakte bij een hoekschop, maar uitgerekend de Zwitser Johan Djourou voorkwam een eigen doelpunt van de vedette van Frankrijk. Een minuut later was Pogba aan de andere kant gevaarlijk. Via doelman Yann Sommer belandde zijn inzet echter op de bovenkant van de lat.

Pogba, die tegen Albanië nog op de bank begon, had er duidelijk zin in. In de achttiende minuut was hij met een verwoestende uithaal dicht bij 0-1. De pegel spatte uiteen op de lat. Van een salonremise leek aanvankelijk absoluut geen sprake, maar na rust leken beide landen wel tevreden te zijn met een gelijkspel.

Pas toen Dimitri Payet binnen de lijnen kwam gebeurde er weer iets in Stade Pierre-Mauroy. De speler van West Ham United scoorde al twee keer tijdens dit EK en was een kwartier voor tijd dicht bij zijn derde treffer. Zijn volley op aangeven van Moussa Sissoko bleef via de onderkant van de lat uit het doel. Uiteindelijk kwam ook de bedrijvige Payet niet meer tot scoren, waardoor het 0-0 bleef.

Door het gelijkspel in Lille eindigt Frankrijk op zeven punten uit drie wedstrijden, waarmee het op de eerste plaats van Groep A eindigt. In de achtste finale wacht zondag een van de best geklasseerde nummers drie. Zwitserland is met vijf punten de nummer twee en treedt zaterdag aan tegen de nummer twee van Groep C. Op dit moment is dat Polen.

Eindstand Groep A
Frankrijk 3-7 (+3)
Zwitserland 3-5 (+1)
Albanië 3-3 (-2)
Roemenië 3-1 (-2)
Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over Zwitserland - Frankrijk is hier te lezen.