Larsson dwarsboomt Portugese finale

Celtic heeft een geheel Portugese UEFA Cup-finale gedwarsboomd. Henrik Larsson was verantwoordelijk voor de uitschakeling van Boavista (1-0). Celtic ontmoet in de finale FC Porto, dat tegen Lazio Roma niet in problemen kwam (0-0).

Voor Celtic betekent het succes in Portugal de eerste Europese finale sinds 1970, toen Feyenoord in de Europa Cup I te sterk was. Maar lang zag er naar uit dat de Schotse formatie zou stranden in de halve finale. In de slechte wedstrijd kon geen van beide ploegen voor een doorbraak zorgen.

Boavista, dat dankzij het 1-1 gelijkspel uit de eerste ontmoeting aan een doelpuntloze remise genoeg had, maakte logischerwijs weinig aanstalten de aanval te kiezen. De Portugese ploeg viel vooral op door opzichtige valpartijen.

Ook Celtic kon weinig uitrichten. Maar tien minuten voor het einde viel de voor de Schotten verlossende treffer. Henrik Larsson bezorgde met zijn veertigste officiële treffer van het seizoen zijn club een plaats in de finale. Via een mislukte een-twee met collega-spits John Hartson kwam de Zweed in kansrijke positie. Hoewel de inzet allesbehalve overtuigend was, bleek die te veel voor Boavista-doelman Ricardo.

Dat de andere finalist afkomstig zou zijn uit Oporto was nagenoeg zeker. FC Porto had zich met een 4-1 overwinning uit de eerste ontmoeting in een prima uitgangspositie gemanoeuvreerd. In het eigen Stadio Olimpico kon Lazio Roma niet voor een verrassende wending zorgen. Met een doelpuntloos gelijkspel moesten de Romeinen afscheid nemen van het UEFA Cup-toernooi. Zelfs een strafschop was niet besteed aan de ploeg van Roberto Mancini. Porto-doelman Vitor Baía stopte de inzet van Claudio López, die een half uur voor het einde mocht aanleggen vanwege een overtreding op Simone Inzaghi. Beide ploegen eindigden het duel met tien man. Zowel Hélder Postiga (FC Porto) als César (Lazio Roma) kreeg op slag van rust zijn tweede gele kaart.