Lampard lijdt aan 'topperscomplex' en moet vrezen voor Chelsea-DNA

Reacties

Zelf predikte hij geduld, maar volgens de analytici is dat zeker niet iets waar Chelsea-manager Frank Lampard op moet rekenen. Ook clubiconen moeten vrezen voor hun baan als er zo slecht gepresteerd wordt. En dat zeker bij Chelsea.

Lampard lijdt aan 'topperscomplex' en moet vrezen voor Chelsea-DNA
© Pro Shots
Chelsea
Chelsea
1 - 3
Manchester City
Manchester City

Chelsea was zondag vele maatjes te klein voor Manchester City en leed al de vijfde Premier League-nederlaag van het seizoen (1-3). De nederlaag paste in de slechte serie van The Blues, die nu van genoemde titelkandidaat zijn afgezakt naar een achtste plaats. Het regende zondag bovendien pijnlijke statistieken (zie onderaan) voor Lampard & co.

Bij Sky Sports ging analyticus Roy Keane in op de woorden van Lampard, die stelde niet te vrezen voor zijn baan. 'Ik realiseerde me niet dat het woord geduld überhaupt bestaat bij Chelsea', zo verwees de Ier naar al die managers die in het verleden op de keien werden gesmeten. 'Ik denk niet dat Frank nog heel veel tijd gaat krijgen. Trainers krijgen geen tijd bij Chelsea. Dat zit niet in hun DNA. En omdat hij zoveel heeft kunnen uitgeven, is de druk nu al enorm.'

Met die uitgaven doelt de bikkelharde Man Utd-middenvelder van weleer op de slordige 250 miljoen euro die werd uitgegeven aan spelers als Kai Havertz (80), Timo Werner (53), Ben Chilwell (50), Hakim Ziyech (40) en Edouard Mendy (24). Tel er de transfervrije komst van Thiago Silva bij op en de kwaliteitsinjectie in de selectie is overduidelijk. Het probleem van Lampard: hij doet het minder dan vorig seizoen.

Volgens Keane is de concurrentie ook niet mals. 'Frank is 42 en komt net kijken. Klopp won bij Dortmund al prijzen. Ancelotti, Mourinho, Guardiola, die trainers hebben allemaal een geweldig cv. Met andere woorden: hij gaat niet de tijd krijgen die Klopp bij Liverpool wél kreeg. Ze hebben zoveel geld uitgegeven, maar lijken juist zwakker geworden. En Frank zal zich flink zorgen maken. De spelers sprintten niet, ik heb geen tackles gezien; er was simpelweg een gebrek aan energie.'

Ook collega-analyticus Graeme Souness erkende de last van de geldsmijterij op de transfermarkt. 'Als je zoveel investeert, is het absolute minimum een topvierklassering. Als dat niet lukt, wordt de druk heel groot. En Frank mag dan een boegbeeld van de club zijn, ook voor hem is het geduld dan een keer op. De tijd is nu eenmaal niet je vriend als manager', zo weet de voormalige coach van Liverpool.

Souness zag Chelsea bovendien opnieuw niet thuisgeven in een topduel. Omdat ook van subtoppers als Everton en Wolverhampton Wanderers werd verloren, resteren in de competitie slechts zeven zeges op kleinere ploegen. 'Dit was weer een nieuwe test en geen van de aankopen is ervoor geslaagd. Daarom leg je zoveel geld niet, zodat ze het verschil in de grote wedstrijden kunnen maken. En daar zijn ze niet eens bij in de buurt geweest.'

Premier League

Stand Premier League 2020/2021

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
27
5
6
83-32
+51
86
2
Manchester United
38
21
11
6
73-44
+29
74
3
Liverpool
38
20
9
9
68-42
+26
69
4
Chelsea
38
19
10
9
58-36
+22
67
5
Leicester City
38
20
6
12
68-50
+18
66
6
West Ham United
38
19
8
11
62-47
+15
65
7
Tottenham Hotspur
38
18
8
12
68-45
+23
62
8
Arsenal
38
18
7
13
55-39
+16
61
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

CHELSEA IN DUELS MET DE TRADITIONELE TOPZES

Duel Uitslag
Chelsea-Liverpool 0-2
Manchester United-Chelsea 0-0
Chelsea-Tottenham Hotspur 0-0
Arsenal-Chelsea 3-1
Chelsea-Manchester City 1-3

DE PIJNLIJKE STATISTIEKEN

• In de Premier League is het puntengemiddelde van Chelsea nu 1,67 per duel. Dat is het laatste aantal uit het Roman Abramovich-tijdperk (sinds 2003).

• In de zes duels met de huidige topzeven van de Premier League pakte Chelsea maar drie punten van de mogelijke achttien. Tegen Manchester United, Tottenham Hotspur en Aston Villa werd gelijkgespeeld.

• Sinds december hebben alleen West Bromwich Albion (5) en Sheffield United (6) vaker verloren dan Chelsea in de Premier League.

• Chelsea heeft in de laatste zes competitieduels net zoveel nederlagen geleden (4) als in de 23 wedstrijden daarvoor.

• Chelsea heeft drie punten minder dan vorig seizoen na zeventien duels. Met dit aantal punten na zoveel wedstrijd is de club uiteindelijk nooit hoger dan een zesde plaats geëindigd.

* stats via OPTA

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.