Kwetsbaar Barcelona ontsnapt in slotfase tegen Sevilla

Vier dagen voor de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Ajax heeft Barcelona in het eigen Camp Nou ternauwernood gewonnen van Sevilla. Invaller Alexis Sánchez voorkwam in de extra tijd het eerste puntenverlies van het seizoen: 3-2. Kort daarvoor had Sevilla feilloos de kwetsbaarheid van Barça bij tegenstoten en corners blootgelegd.

Barcelona had zoals altijd de regie in handen op eigen veld, maar had aanvankelijk moeite om de ban te breken. Tegen een gegroepeerd verdedigend Sevilla namen Neymar, Messi en ook Cristiano Tello het doel van Beto onder vuur, maar de Portugese doelman gaf in het eerste half uur geen krimp.

Dat veranderde toen beide vleugelbacks zich met een van de Catalaanse aanvallen gingen bemoeien. Na een voorzet van linksback Adriano Correia, die tussen 2004 en 2010 zes jaar voor Sevilla speelde, kopte Daniel Alves tegen de ploeg die hij jaren diende de 1-0 tegen de touwen. Aangever Adriano was al na een kwartier in het veld gekomen voor Jordi Alba, die met een dijbeenblessure uitviel en niet in actie zal komen tegen Ajax.

Sevilla had tot dan toe weinig tegengas geboden in aanvallend opzicht, maar voelde zichzelf benadeeld toen scheidsrechter César Muñiz Fernández twintig minuten na rust de gelijkmaker van Cala afkeurde. De verdediger zou een overtreding hebben gemaakt op Alves (foto boven).

Barcelona bleef onverstoorbaar verdergaan met het welbekende combinatievoetbal en dat leverde in de 75ste minuut de zesde competitiegoal van Messi op. Nadat de Argentijn de aanval zelf had opgezet met een passje naar Cesc Fabregas, schoot hij de bal vol overtuiging binnen uit een voorzet van Neymar (foto onder). Het was de twaalfde keer op rij dat Messi in Camp Nou scoorde in een competitiewedstrijd.

Vijf minuten daarna toonde Sevilla andermaal aan waar de kwetsbaarheid van dit Barcelona ligt. Ivan Rakitic profiteerde van de grote ruimtes achter de defensie en gaf de ploeg van trainer Unai Emery met nog tien minuten op de klok hoop op een punt: 2-1.

Die hoop leek gerechtvaardigd toen de volledig vrijstaande Coke bij het verstrijken van de officiële speeltijd uit een hoekschop van Rakitic voor 2-2 zorgde, maar uiteindelijk forceerde Messi met een sterke individuele actie nog het derde Catalaanse doelpunt van de avond. Sánchez profiteerde van het werk van de Argentijn, die Beto tot zijn zoveelste redding van de avond had gedwongen.

Door die late treffer is Barcelona na vier wedstrijden nog altijd zonder puntenverlies is en schaarde het zich naast Atlético Madrid aan kop van de Primera División. Nummer vijftien Sevilla gaf het tegen PEC Zwolle eveneens fortuinlijk zegevierende Ajax echter genoeg hoop om de Catalaanse grootmacht woensdag op eigen veld pijn te doen.