Kwartfinales CL: Robben contra Van Persie, Spaanse kraker

Reacties

Vrijdagmiddag werd in het Franse Nyon de loting voor de kwartfinale van de Champions League verricht. VI licht hieronder de affiches uit.

Kwartfinales CL: Robben contra Van Persie, Spaanse kraker

Manchester United - Bayern München
In het zuiden van Duitsland is de koppeling aan Manchester United in de kwartfinale met gejuich ontvangen. De landskampioen van Engeland geldt als het zwakke broertje onder de acht kwartfinalisten, maar vertoonde woensdag een teken van leven door in de achtste finale Olympiakos Piraeus met 3-0 te verslaan, na de 2-0 nederlaag van drie weken eerder.

Het Duits-Engelse onderonsje betekent een directe confrontatie tussen drie Nederlanders, van de vier die er nog over zijn in de Champions League. Arjen Robben neemt het namens Bayern op tegen Robin van Persie en Alexander Büttner van United. Van Persie schoot United woensdag met drie doelpunten eigenhandig naar de kwartfinale, terwijl Robben van groot belang was voor Bayern tegen Arsenal door in het heenduel een strafschop te verdienen.

Michael Tarnat en Oliver Kahn van Bayern kunnen de winnende goal van Ole Gunnar Solskjaer niet voorkomen.
Michael Tarnat en Oliver Kahn van Bayern kunnen de winnende goal van Ole Gunnar Solskjaer niet voorkomen.

De wedstrijd Manchester United-Bayern herinnert natuurlijk ook aan de finale van 1999, misschien wel de meest spectaculaire aller tijden. Der Rekordmeister leek met de beker aan de haal te gaan, maar doelpunten van Teddy Sheringham en Ole-Gunnar Solskjaer in de extra tijd zetten de wedstrijd op zijn kop en zorgden voor de toernooizege van United.

Barcelona - Atlético Madrid
Een Spaans onderonsje in de kwartfinale van het miljoenenbal, én wat voor een. Het treffen tussen Atlético Madrid en Barcelona is een ongekende botsing van stijlen. Diego Simeone's nietsontziende rauwe voetbalmachine tegen de geniale en frivole technici van Gerardo Martino. Diego Costa contra Lionel Messi: een vooruitzicht om van te watertanden.

Diego Costa en Jordi Alba in een fel gevecht om de bal.
Diego Costa en Jordi Alba in een fel gevecht om de bal.

Barcelona mag dan viervoudig winnaar van de Champions League/Europa Cup 1 en de regerende kampioen van Spanje zijn, van een duidelijke favorietenrol van de Catalanen is geenszins sprake. Barça staat in de Primera División namelijk een punt achter tegen Atlético en speelde in het competitieduel van 11 januari met pijn en moeite gelijk tegen de Rojiblancos.

Ibrahim Afellay vervult bij Barcelona al het hele seizoen een bijrol en kan speelminuten in de dubbele confrontatie tegen Atlético waarschijnlijk op zijn buik schrijven. De laatste keer dat Afellay in actie kwam voor de Catalanen, was als invaller op 29 januari tegen Levante (5-1 zege).

Paris Saint-Germain - Chelsea
Money, money, money... Het treffen tussen PSG en Chelsea is een ontmoeting tussen twee clubs die aan de Europese top zijn gekomen door de absurde uitgaven van hun steenrijke eigenaars. De olieroebels van Roman Abramovich tegen de schatkist van de koninklijke familie van Qatar.

Bartholomew Ogbeche in duel met Wayne Bridge.
Bartholomew Ogbeche in duel met Wayne Bridge.

De laatste keer dat PSG en Chelsea tegen elkaar speelden in de Champions League was in 2004. In de basisopstelling van de Franse topclub stond toen een Nigeriaans supertalent dat voorbestemd leek voor een grote carrière. Het pakte iets anders uit, want tien jaar later speelt het wonderkind van weleer in de middenmoot van de Eredivisie. Zijn naam? Bartholomew Ogbeche, van SC Cambuur.

Het treffen tussen PSG en Chelsea markeert bovendien een samenkomst tussen twee van de beste aanvallers van dit moment. Zlatan Ibrahimovic, de door de wol geverfde supervoetballer van PSG, tegen waarschijnlijk het allergrootste talent van dit moment: Eden Hazard.

Real Madrid - Borussia Dortmund
De confrontatie tussen Real Madrid en Borussia Dortmund is een herhaling van de halve finale in de Champions League van vorig jaar. Toen bleek Dortmund een maatje te groot voor de Madrilenen. Laatstgenoemde club kwam sinds het seizoen 2002/2003 niet verder dan de halve finale.

De Cup met de Grote Oren is dus een felbegeerde prijs voor De Koninklijke. Vorig jaar blokkeerden Die Borussen in stadion Signal Iduna Park de weg naar de finale. Ze wonnen met 4-1 van Real Madrid door vier doelpunten van Robert Lewandowski. De 2-0 overwinning in Madrid bleek niet voldoende voor de ploeg van toenmalige coach José Mourinho. De vraag is of de geoliede machine van huidig coach Carlo Ancelotti dit jaar wel opgewassen is tegen de Duitsers. Lewandowski moet de eerste ontmoeting missen door een schorsing.

Sergio Ramos schoffelt Robert Lewandowski onderuit tijdens de tweede halve finale van vorig seizoen, die in 2-0 voor Madrid eindigde maar net niet genoeg was voor een plek in de finale.
Sergio Ramos schoffelt Robert Lewandowski onderuit tijdens de tweede halve finale van vorig seizoen, die in 2-0 voor Madrid eindigde maar net niet genoeg was voor een plek in de finale.

De club uit Dortmund is geen schim meer van de ploeg die het vorig jaar was. Dat heeft zo zijn redenen. Trainer Jürgen Klopp zag spelverdeler Mario Götze naar concurrent Bayern München vertrekken en cruciale spelers kamp(t)en dit seizoen met hardnekkige blessures. Sterkhouders Mats Hummels, Neven Subotic, Marcel Schmelzer en Ilkay Gündogan  kwakkel(d)en met fysieke ongemakken. Dat is terug te zien op de ranglijst van de Bundesliga. Bayern München is met 23 punten voorsprong ver uit zicht. Dortmund verloor dit seizoen in 25 competitieduels al zeven keer, terwijl het vorig jaar in het gehele seizoen maar zes keer verloor. Bij Real Madrid gaat het daarentegen voor de wind. De ploeg uit Madrid staat in Spanje fier aan kop met 70 punten, drie punten meer dan stadgenoot Atlético Madrid.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.