Kunstgraskoning PSV heeft deze keer geen last van spanning in Almelo

PSV heeft het zaterdagavond, in tegenstelling tot in de vorige seizoenen, niet tot het einde spannend gehouden bij Heracles Almelo. De ploeg van Mark van Bommel stond halverwege al op een 0-2 voorsprong en speelde de wedstrijd na rust, met een man meer, rustig uit. Heracles eindigde zelfs met negen spelers.

Heracles Almelo
0 - 4
PSV
PSV

Vorig seizoen won PSV dankzij een doelpunt in blessuretijd in Almelo (1-2) en in het seizoen daarvoor werd de winnende goal pas in de 87ste minuut gemaakt (ook 1-2). Zaterdag rekende PSV wat sneller af met Heracles, dat nog wel goed begon aan de wedstrijd. Brandley Kuwas schoot in de derde minuut uit kansrijke positie over en vijf minuten later kon een gevaarlijke voorzet van Kristoffer Peterson door niemand worden binnengetikt.

Bij PSV was de eerste kans in de twaalfde minuut raak. Steven Bergwijn werd met een uitstekende pass weggestuurd door Jorrit Hendrix en leek te worden ingehaald door Stephen Sama. Bergwijn schudde zijn bewaker met een heerlijke voetbeweging af en tikte vervolgens met buitenkant voet raak. Voor de PSV'er betekende dit zijn achtste competitietreffer van dit seizoen. In het vorige voetbaljaar was dat zijn totaal van het gehele seizoen.

Steven Bergwijn tikt beheerst binnen.

Een kwartier voor rust verdubbelde Daniel Schwaab de marge. De verdediger, terug in de PSV-basis nadat hij de laatste twee wedstrijden had gemist vanwege privéomstandigheden, kopte na een hoekschop van dichtbij binnen. Érick Gutiérrez miste even hierna een goede kans op de derde PSV-goal, voordat Kuwas aan de overkant verzuimde om de spanning terug in de wedstrijd te brengen. Oog in oog met doelman Jeroen Zoet schoof de aanvaller van Heracles de bal naast.

Het bleek niet de laatste domper te zijn voor de thuisploeg in de slotfase van de eerste helft. Jesper Drost ging met een gestrekt been in op Pablo Rosario en kreeg, nadat scheidsrechter Dennis Higler langs de kant naar de beelden had gekeken, een terechte rode kaart. Zo werd de missie van Heracles om in de tweede helft nog wat van de wedstrijd te maken wel heel erg lastig.

Scheidsrechter Dennis Higler stuurt Jesper Drost naar de kant.

De overwinning van PSV kwam na rust geen moment in gevaar. De bezoekers leken echter niet bijzonder gemotiveerd om wat aan het doelsaldo te werken en legden wel erg weinig energie in de tweede helft. Zodoende mocht Heracles blijven hopen op een comeback, bijvoorbeeld toen Kuwas de diepte werd ingestuurd. Met een uitstekende tackle voorkwam Nick Viergever, die dinsdag ook al zo goed ingreep tegen Internazionale, de aansluitingstreffer.

De invalbeurt van Donyell Malen bracht nieuw elan bij PSV en Bergwijn schoot net naast, voordat Denzel Dumfries elf minuten voor tijd uit een hoekschop de 0-3 binnenkopte. Dat bleek de definitieve beslissing te zijn. De wedstrijd kende vervolgens nog een opmerkelijk einde, toen Heracles-invaller Lennart-Marten Czyborra op zijn eigen doellijn hands maakte en met rood werd weggestuurd. Gastón Pereiro miste de penalty die volgde, maar scoorde nog geen halve minuut later uit een voorzet van Angeliño alsnog.

Met de simpele zege breidt PSV een fraaie reeks verder uit. De Eindhovenaren zijn nu ongeslagen gebleven in de laatste negentien Eredivisie-duels op kunstgras. De koploper kan na de vijftiende competitiezege van dit seizoen rustig afwachten wat achtervolger Ajax zondagmiddag doet in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap.