Kuipers pakt ongewild hoofdrol in Russische rel

Reacties

Björn Kuipers is het middelpunt geworden in een rel in het Russische voetbal. De Nederlandse toparbiter beantwoordde een vraag van Leonid Slutsky per app.

Kuipers pakt ongewild hoofdrol in Russische rel
© Pro Shots
Rubin Kazan
Rubin Kazan
0 - 2
Lokomotiv Moskou
Lokomotiv Moskou

De ex-trainer van Vitesse, tegenwoordig in dienst bij Rubin Kazan stuurde Kuipers in de rust van de wedstrijd tegen Lokomotiv Moskou (0-2) beelden van een vermeend penaltyincident. De Russische scheidsrechter Ivanov gaf Rubin geen strafschop, maar Kuipers oordeelde op basis van de beelden dat dit er wel één kon zijn. Vervolgens maakte Slutsky - die tijdens de rust ook nog rood kreeg - de app van Kuipers openbaar in de Russische media. Zo lijkt het of de Nederlandse topscheidsrechter zijn Russische collega bewust afvalt.

Maar Kuipers reageert een dag later verbaasd op alle commotie in Rusland. 'Ik kreeg inderdaad een appje' zegt hij, 'met de vraag wat ik van de beelden vond. Even kijken wat ik precies heb teruggestuurd. Ik zeg: "Moeilijke situatie, keeper speelt niet de bal, dus strafschop zou mijn voorkeur hebben. Het is zo geen zwart-wit situatie, dus hiervoor ook geen VAR-interventie." Het is simpel: in zo’n geval steun ik altijd de beslissing van de scheidsrechter. Ik krijg zulke vragen veel meer als ik zelf niet fluit, of ik dan even mijn mening wil geven? Maar zeg je nou dat deze app van Slutsky kwam? Er staat Leonid onder, inderdaad, maar ik leefde in de veronderstelling dat dit afkomstig was van iemand van de Russische voetbalbond, een scheidsrechtersbegeleider uit Rusland met wie ik wel eens gewerkt heb. Die heet ook Leonid. Dat maakt het allemaal nog aparter.'

Kuipers verwacht niet dat zijn appje consequenties kan hebben, nu hij zich – ongewild – toch heeft bemoeid met een spelsituatie in een ander land. Russische media speculeren zelfs dat het appje hem het EK kan kosten. De UEFA zou er geen voorstander van zijn dat scheidsrechters publiekelijk hun mening ventileren.

Kuipers: 'Joh, ik heb geen idee, maar kan het me eigenlijk niet voorstellen. Je overvalt me hiermee. Het enige dat ik heb gedaan, is antwoord gegeven op een vraag en een situatie beoordeeld, zonder dat ik wist dat het bericht van Leonid Slutsky kwam en dat hij er ook mee naar de media zou gaan. Het enige dat ik erover kan zeggen, is dat ze in Rusland dan mijn mening blijkbaar op waarde schatten.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.