Kuipers bespreekt omstreden beslissingen in Klassieker

Zoals het een Klassieker betaamt was de rol van de scheidsrechter veelbesproken. Björn Kuipers gaf na de 3-0 zege van Ajax tekst en uitleg over drie situaties.

Gele kaart Toornstra

Al vroeg in de wedstrijd kreeg Jens Toornstra de eerste gele kaart van de wedstrijd. De speler van Feyenoord ging op de enkel van Frenkie de Jong staan. Kuipers blijft achter zijn beslissing staan. 'Ik dacht eerst aan meer dan geel, ik twijfelde ook. Maar de intensiteit en de snelheid in de actie was te laag', verklaarde de arbiter bij FOX Sports.

Rode kaart St. Juste

Dat lag enkele minuten later anders, aldus Kuipers. 'Bij het incident met St. Juste lag de snelheid veel hoger. De actie werd gecheckt door de VAR, Danny Makkelie vond het ook rood.' Jeremiah St. Juste kreeg al in de zesde minuut rood, nadat hij hard doorging op Nicolás Tagliafico. Kuipers gaf in eerste instantie geel, maar op aanraden van de videoscheidsrechter bekeek hij de beelden van de overtreding nogmaals. Daarna gaf Kuipers alsnog een directe rode kaart.

1-0 voor Ajax

Een kwartier na de rode kaart van Feyenoord kwam Ajax op voorsprong in de Johan Cruijff Arena. Een dubieus moment vond plaats op de doellijn. Feyenoord-keeper Justin Bijlow liet een schot van De Jong door zijn benen glippen, waarna hij op de doellijn in contact kwam met spits Kasper Dolberg. 'Je moet je afvragen of daardoor de bal over de lijn gaat', vertelde Kuipers terwijl hij keek naar de beelden.

'Als ik het zo zie vind ik het een goede beslissing om dit doelpunt goed te keuren. De VAR heeft dit moment van vele kanten bekeken en hij vond het geen duidelijke overtreding. Het is een lichte schamp van Dolberg, de keeper verliest niet de controle over de bal.'

In de rust blikte ex-topscheidsrechter Mario van der Ende terug op de eerste helft van Ajax - Feyenoord.