'Kroes overtrad ook regels Go Ahead, AZ en KNVB'

Reacties

Alex Kroes overtrad al eerder verschillende regels door Ajax-aandelen te kopen. Dat melden De Stentor en De Volkskrant.

'Kroes overtrad ook regels Go Ahead, AZ en KNVB'
© Pro Shots

Kroes, momenteel geschorst als directeur van Ajax, ging al eerder in de fout. Zijn aandelen in de Amsterdamse club kocht hij namelijk in delen vanaf 6 april 2022, volgens zijn eigen verklaring. Daarmee ging hij niet alleen in tegen de regels van zijn eerdere clubs Go Ahead Eagles en AZ maar ook die van de KNVB.

Toen Kroes zijn eerste aandelen in Ajax kocht, was hij nog grootaandeelhouder en bestuurder bij Go Ahead Eagles. In de statuten van de club uit Deventer staat dat het voor een aandeelhouder verboden is aandelen te hebben in een andere betaaldvoetbalorganisatie, zocht De Stentor uit. Nadat hij in december 2022 overstapte naar AZ, bleef Kroes als bestuurder aandelen kopen. Dat is volgens de Alkmaarse statuten reden voor ontslag maar AZ wist nergens van.

Tot slot overtrad Kroes de regels van de KNVB: het is überhaupt niet toegestaan voor bestuurders om aandelen in een andere betaaldvoetbalorganisatie te bezitten, erkent de voetbalbond na vragen van De Volkskrant. De KNVB laat de licentiecommissie de zaak verder onderzoeken.

Ajax maakte dinsdag bekend dat Kroes geschorst is, twee weken na zijn aanstelling. De Raad van Commissarissen kwam erachter dat hij op 26 juli 2023, toen Kroes al wist dat hij in Amsterdam ging werken, zijn aandelen met 17.500 stuks verhoogde tot een totaal van 42.500. Volgens de RvC maakte hij zich daarmee schuldig aan handel met voorkennis. Kroes ontkent dat en zegt de club juist te willen steunen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.