Kroatië meldt zich in rijtje potentiële opponenten Oranje

Reacties

Kroatië heeft met een ruime zege op Kameroen de zure nasmaak van de nederlaag in het openingsduel met gastland Brazilië weggespoeld. Door een afgetekende 4-0 overwinning werden de Afrikanen naar huis gestuurd.

Kroatië meldt zich in rijtje potentiële opponenten Oranje

In het openingsduel kon Kroatië afgelopen donderdag lang mee met het WK-gastland. Brazilië had een onterechte strafschop gegeven door de Japanse scheidsrechter Yuichi Nichimura nodig om het verschil te maken (de 2-1). Uiteindelijk werd het ook nog 3-1.

In de tropische temperaturen van Manaus toonden de Kroaten al snel die nederlaag weg te willen poetsen. Na elf minuten opende Ivica Olic de score. Hij kon simpel binnentikken nadat de bal via Mario Mandzukic bij Ivan Perisic kwam. De aangever van de openingsgoal miste even later een grote kans op 2-0.

Oliedom
Vijf minuten voor rust viel eigenlijk de beslissing al. Alexandre Song liet zijn Kameroense ploeggenoten immers volledig in de steek door een oliedomme rode kaart te incasseren. De middenvelder sloeg zonder dat er een bal in de buurt was Mandzukic op zijn rug. De Portugese arbiter Pedro Proença kon niets anders dan de rode kaart tonen.

Mario Mandzukic nam na zijn rentree direct twee goals voor zijn rekening. Ook Ivica Olic scoorde.
Mario Mandzukic nam na zijn rentree direct twee goals voor zijn rekening. Ook Ivica Olic scoorde.

Direct na de onderbreking zette Kroatië de man-meer-situatie om in een 2-0 voorsprong. Na een waardeloze uittrap van doelman Charles Itandje pikte Perisic rond de middenlijn de bal op en liep hij nota bene met bal Dany Nounkeu eruit, waarna hij eenvoudig afrondde.

Na ruim een uur spelen maakte de van een schorsing teruggekeerde Mandzukic (hij kreeg in de play-offs rood tegen IJsland) de afstraffing voor Kameroen nog wat groter. Uit een hoekschop knikte hij eenvoudig de 3-0 binnen. Even daarvoor had de bij Bayern München op een vertrek azende spits nog een grote kans om zeep geholpen. Met een intikker na opnieuw zwak werk van Itandje, hij moest een rebound toestaan na een inzet van de in Brazilië geboren Eduardo, vergrootte Mandzukic even later zijn persoonlijke feestje en bepaalde hij de eindstand op 4-0.

Door de riante tussenstand en de tropische omstandigheden in Manaus kon Kroatië het duel freewheelend besluiten, al waren er kansen om veel ruimer te winnen. Kameroen, dat sterspeler Samuel Eto'o miste vanwege een knieblessure, kon geen eretreffer meer op het scorebord krijgen. Pierre Wébo was daar met een poging tegen de lat nog wel dichtbij. Voor de Afrikanen was het toch al een waardeloos toernooi, aangezien er lang gesteggel en onrust was over de WK-premies.

Oranje
Met drie punten blijft Kroatië in het spoor van Brazilië en Mexico, die in Groep A allebei vier punten hebben. Maandag treft Kroatië Mexico en neemt Brazilië het tegelijkertijd op tegen Kameroen. Uit dat trio landen komt de tegenstander van Oranje in de achtste finales, aangezien in poule B al duidelijk is dat Chili en Nederland de groepsfase samen zullen overleven. Oranje moet maandag alleen met Chili vanaf 18.00 uur nog uitvechten of dat als groepswinnaar zal gebeuren. AIs dat zo is, zal vier uur later (!) blijken welk land in Groep A als nummer twee uit de koker komt.

Het verweer van Kameroen was wel heel pover. Kroatië had veel ruimer kunnen winnen, hetgeen doet vermoeden dat gastland Brazilië geen enorme kluif zal hebben aan de al uitgeschakelde ploeg van bondscoach Volker Finke.
Het verweer van Kameroen was wel heel pover. Kroatië had veel ruimer kunnen winnen, hetgeen doet vermoeden dat gastland Brazilië geen enorme kluif zal hebben aan de al uitgeschakelde ploeg van bondscoach Volker Finke.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.