Kopzorgen voor Schmidt: stroef PSV loopt schade op in Almelo

PSV heeft voor het eerst in het nieuwe Eredivisie-seizoen schade opgelopen in de titelstrijd. De Eindhovenaren kwamen op bezoek bij Heracles Almelo niet verder dan een gelijkspel.

Heracles Almelo
1 - 1
PSV
PSV

Roger Schmidt koos er een halve week na de Europa League-zege op NS Mura voor om flink te rouleren. Het opvallendst was het passeren van Donyell Malen, die op de bank begon en zag hoe Cody Gakpo, Bruma, Mauro Júnior en Mohamed Ihattaren voor dreiging moesten zorgen als vier meest aanvallende spelers. Laatstgenoemde kreeg een nieuwe kans in de basis na zijn aarzelende seizoenstart, waarin hij werd gepasseerd tegen FC Groningen en NS Mura. Ihattaren overtuigde niet, maar was zeker niet de enige die niet zijn niveau haalde in de eerste helft bij PSV.

Met Michal Sadílek als vervanger van Ryan Thomas aan de zijde van Pablo Rosario was het veldspel stroperig. Nick Viergever kon het tempo bij zijn eerste kans in de basis onder Schmidt van achteruit ook niet verhogen. PSV creëerde bijzonder weinig gevaar en na een halfuur ging het achterin ook nog eens mis bij de Eindhovenaren. Viergever probeerde de bal met zijn schouder weg te werken uit het eigen strafschopgebied en scheidsrechter Jochem Kamphuis oordeelde dat de PSV-verdediger de bal daarbij met zijn bovenarm in plaats van schouder raakte. De VAR overrulede Kamphuis niet en dus ging de bal op de stip. Vloet benutte het buitenkansje tegen zijn oude club.

Dat PSV ook in het restant van de eerste helft amper gevaarlijk werd, was voor Schmidt voldoende reden om halverwege hard in te grijpen. De Duitser voerde bij de start van de tweede helft een driedubbele wissel door. Ihattaren, Sadílek en Mauro Júnior keerden niet meer terug op het veld en werden afgelost door Malen, Thomas en Noni Madueke. Het aanvalsspel van de bezoekers werd met de impulsen van de drie direct dynamischer. Aankoop Eran Zahavi ontbrak overigens nog bij de wedstrijdselectie.

In de vijftigste minuut stoomde Denzel Dumfries op over rechts en bereikte hij Madueke met een teruggetrokken voorzet. Teun Bijleveld werkte het toptalent van PSV ongelukkig naar de grond en Kamphuis wees opnieuw na de stip. Protesten van Heracles over dat Dumfries een overtreding zou hebben gemaakt op Mats Knoester waren tevergeefs. Philipp Max ging achter de bal staan en benutte de strafschop feilloos: 1-1.

Het lukte PSV na die gelijkmaker niet echt om door te pakken. Heracles bleef gevaarlijk en combineerde bij vlagen vlot richting het Eindhovense zestienmetergebied. De ploeg van Frank Wormuth was in de zeventigste minuut dicht bij een nieuwe voorsprong, maar Yvon Mvogo redde knap op een schot van Vloet. Even eerder was bij de thuisploeg de veelbesproken Silvester van der Water al ingevallen. De buitenspeler die vorige week vanwege transferperikelen niet wilde spelen tegen Willem II kon het verschil zondag niet maken.

Bij PSV lukte dat ook niemand meer in de slotfase, al kreeg Malen nog een grote kans. De spits stuitte in de 85ste minuut in kansrijke positie op de goed keepende Michael Brouwer, de vervanger van de geblesseerde Janis Blaswich. Zo werd het eerste puntenverlies in het nieuwe seizoen een feit voor de titelkandidaat. PSV heeft nu een achterstand van twee punten op koplopers Ajax en SC Heerenveen.