Köln verliest bijna alles, maar de trainer is onschendbaar

Reacties

De revelatie van het afgelopen Bundesliga-seizoen is deze jaargang in negatief opzicht een verrassing. Bij 1. FC Köln borrelt het na de dramatische prestaties, al blijft trainer Peter Stöger voorlopig op zijn post. VI's Michel Abbink over het verval van Die Geißböcke.

Köln verliest bijna alles, maar de trainer is onschendbaar

Een club die tijdens een sportieve crisis de technisch directeur de deur wijst, het is weer eens wat anders. Begin deze week kondigde 1. FC Köln aan dat het tot halverwege medio 2023 lopende contract met Jörg Schmadtke, formeel actief als manager, per direct is beëindigd. Volgens Bild omdat de 'td' van plan was om trainer Peter Stöger de laan uit te sturen. Schmadtke zelf ontkent dit voornemen, maar het verhaal in de boulevardkrant en natuurlijk het vertrek van de bestuurder an sich bevestigen wel het beeld van de onschendbare Stöger.

Waar het in de Premier League zelfs bij modale clubs al onrustig wordt na drie nederlagen op rij, zit Stöger nog steeds op zijn post, twee puntjes in de eerste negen Bundesliga-duels ten spijt. De charismatische oefenmeester is als een bank die too big to fail is: iedereen probeert er alles aan te doen om hem in het zadel te houden. De spelers door openlijk hun steun uit te spreken, de clubiconen door op hun tong te bijten over de monumentale malaise en de leiding door de zwartepiet bij Schmadtke te leggen.

Zo heel vreemd is het krediet van Stöger niet. Onder leiding van de ex-speler van de Oostenrijkse nationale ploeg promoveerde Köln in 2014 naar de Bundesliga, om daarin achtereenvolgens als twaalfde (2015), negende (2016) en vijfde (2017) te finishen. Stöger zorgde ervoor dat Die Geißböcke hun oude grandeur terugkregen. Na 25 jaar plaatste Köln zich weer voor Europees voetbal. Een vergiftigd geschenk tot nu toe, want na drie Europa League-duels staat de teller nog op nul punten.

Peter Stöger in een typerende pose dit seizoen, na weer een tegenslag.
Peter Stöger in een typerende pose dit seizoen, na weer een tegenslag.

De vijfde plaats van vorig seizoen verhulde waarschijnlijk de daadwerkelijke kracht van Köln, dat niet eens tot een gemiddelde van anderhalf punt per wedstrijd kwam en maar twaalf overwinningen realiseerde. Stögers ploeg profiteerde niet alleen van het rampjaar van Schalke 04, Bayer Leverkusen en VfL Wolfsburg, maar vooral van de topvorm van Anthony Modeste, die 25 van de 51 Bundesliga-goals van de tweevoudige landskampioen verzorgde. En daar zaten zelden de 3-0 of 5-1 tussen.

Verzilveren

Modeste liet Köln overpresteren en daarom was het wellicht niet zo handig van de leiding om de Fransman van de hand te doen aan Tianjin Quanjian. De aanvaller zelf liet meermaals weten dat hij niet per se weg hoefde, maar alles wees erop dat Köln het topjaar van Modeste wilde verzilveren op de transfermarkt. Uiteindelijk met succes, met alle sportieve gevolgen van dien. De voor zeventien miljoen euro gehaalde opvolger Jhon Córdoba kan nog niet in de schaduw staan van Modeste.

Niet voor niets zette Köln slechts 3,4 procent van de kansen om in een doelpunt, verreweg het laagste percentage van de Bundesliga. Bayer Leverkusen, zaterdag de opponent tijdens de tiende speelronde, komt tot 19,2 procent. En dan zal je zien dat alles in de soep loopt. De inderhaast gecontracteerde Claudio Pizarro liep vorige week in de warming-up voor het duel met Werder Bremen een blessure op, waarna zijn vervanger Sehrou Guirassy de ene na de andere wonderschone kans onbenut liet.

Köln, dat vorig seizoen slechts 43 procent van het balbezit had, wordt deze jaargang veel vaker gedwongen het spel te maken, iets dat de ploeg nog niet heel goed af gaat. Van de zo betrouwbare verdediging van vorig seizoen is ook weinig meer over. Geen enkele ploeg incasseerde tot nu toe méér dan de zeventien treffers van Köln, dat midweeks 'plotseling' met 1-3 won bij Hertha BSC in de strijd om de DFB Pokal. Het biedt hoop voor de uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen, al zal bij een nieuwe nederlaag de druk op Stöger ongetwijfeld toenemen. 'We willen Köln verder de grond instampen', kondigde Julian Brandt al aan. Het zou een nieuwe test voor Stögers onschendbaarheid zijn.

Anthony Modeste toonde zich via Twitter verheugd met de bekerzege van Köln:

Het programma in de Bundesliga:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.