Koevermans geeft Oranje laatste duwtje naar EK

De 1-0 zege was miniem, maar de manier waarop het Nederlands elftal zich zaterdag ten koste van Luxemburg plaatste voor het EK was overtuigend. Danny Koevermans bekroonde zijn eerste basisplaats met de winnende goal.

Bondscoach Marco van Basten had vlak voor de aftrap van het duel in De Kuip nog verkondigd dat 5-0 of 6-0 een 'gewone uitslag' zou zijn, maar zo'n score bleef uit. Niet omdat Oranje niet wilde of niet kon, vooral omdat de bal maar niet in het doel wilde en de thuisploeg een beetje geluk ontbeerde.

Zo bleef het bij de ene treffer van Koevermans. De Schiedammer maakte in de 43ste minuut een echte spitsengoal, door een indraaiende vrije trap van Wesley Sneijder met zijn rechtervoet achter doelman Jonathan Joubert te tikken.

Het was een dikverdiende voorsprong. Oranje heerste en de bal vertoefde bijna negentig minuten op de helft van Luxemburg. In totaal waagde Nederland meer dan dertig doelpogingen tegenover slechts één van de bezoekers.

Scoren bleek echter lastig. Wilfred Bouma en Koevermans hadden de pech de paal te raken, Mario Melchiot zag zijn kopbal van de doellijn worden weggeknikt. En verder waren het met name Clarence Seedorf, Rafael van der Vaart, Giovanni van Bronckhorst en Wesley Sneijder die met schoten vanaf buiten de zestien probeerden toe te slaan.

Luxemburg was in de slotfase twee keer gevaarlijk. De grootste kans was voor Sebastien Remy, die vanaf vijf meter uithaalde nadat hij de bal via Bouma in zijn voeten had gekregen. Doelman Edwin van der Sar voorkwam met een fantastische reflex dat de Luxemburger scoorde.

Door de zege heeft Nederland evenveel punten als Roemenië. De Roemenen blijven echter op kop vanwege het betere onderlinge resultaat. Beide landen nemen deel aan Euro 2008.