Koeman haalt Van Dijk voor vijf jaar naar Southampton

Reacties

Virgil van Dijk (24) heeft zijn droomtransfer te pakken. De verdediger tekent een vijfjarig contract bij het Southampton van manager Ronald Koeman. Het maakt Van Dijk de duurste Nederlandse verdediger sinds Jaap Stam.

Koeman haalt Van Dijk voor vijf jaar naar Southampton

De transfer hing al enkele weken in de lucht. Begin van de zomer meldden The Saints zich al in Glasgow om te praten over een mogelijke transfer. Waar Van Dijk zelf al eerder in een vroeg stadium een akkoord bereikte, hield Celtic lange tijd de boot af.

De Schotse kampioen gokte op plaatsing voor de Champions League en wilde het transferbedrag zo hoog mogelijk laten oplopen. De verwachting was dat enkele andere Premier League-clubs op het laatste moment ook nog concreet zouden worden. Van Dijk had echter zijn zinnen al gezet op een overgang naar het Nederlands getinte Southampton.

Uiteindelijk werden beide clubs het maandag pas eens over een mogelijke transfersom. Diezelfde avond werd Van Dijk nog medisch gekeurd. Toen werd al duidelijk dat de laatste formaliteiten dinsdag zouden worden afgerond.

Jaap Stam
Met de transfer van Van Dijk is een bedrag gemoeid dat op kan lopen tot zo'n dertien miljoen pond, omgerekend een kleine achttien miljoen euro. Daarmee behoort Van Dijk plotsklaps tot de twintig duurste Nederlandse spelers aller tijden. Bovendien is hij na Jaap Stam de duurste Nederlandse verdediger aller tijden. Stam verruilde in 2001 Manchester United voor Lazio Roma voor een bedrag van ruim 25 miljoen euro.

Ook FC Groningen, Willem II en RKC Waalwijk profiteren mee. Van Dijk doorliep een groot deel van de Tilburgse jeugdopleiding, waardoor de Tricolores enkele tonnen kunnen bijschrijven. Ook speelde Van Dijk in het gezamenlijke jeugdteam van Willem II en RKC, waardoor ook de Waalwijkers een deel van het geld opstrijken. FC Groningen, de laatste Nederlandse club van Van Dijk, bedong in 2013 bij zijn overgang naar Schotland een doorverkooppercentage van tien procent en slaat dus een onwaarschijnlijk grote slag.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.