KNVB wijzigt VAR-werkwijze na arbitrale ketser in Waalwijk

Reacties

De arbitrale flater tijdens RKC Waalwijk - FC Utrecht van zaterdagavond blijft de gemoederen bezighouden. Naar aanleiding van de penalty die scheidsrechter Sander van der Eijk (gesteund door zijn assistent en de VAR) gaf, wordt de manier van werken aangepast. Dat kondigde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond zondagavond aan.

KNVB wijzigt VAR-werkwijze na arbitrale ketser in Waalwijk
© Pro Shots
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk
1 - 2
FC Utrecht
FC Utrecht

Het meest omstreden moment rondom de arbitrage was dit Eredivisie-weekend zonder enige twijfel de penalty die FC Utrecht zaterdagavond in blessuretijd kreeg tegen RKC Waalwijk. Die werd benut door Sander van de Streek, waardoor de bezoekers met een 1-2 zege ontsnapten. Na afloop was de woede in het Waalwijkse kamp enorm, terwijl ook scheidsrechter Van der Eijk uiteindelijk toegaf dat hij en zijn collega's het fout hadden gezien.

Desgevraagd legde Van Egmond bij ESPN nog eens uit wat er precies was gebeurd. 'Van der Eijk werd door zijn assistent gewezen op een overtreding op de speler die viel, Gyrano Kerk. Hij gaf dus een penalty zonder dat hij de overtreding zelf had gezien. Dat is op zich geen enkel probleem, want de assistenten zijn er ook om op dit soort momenten te assisteren. De VAR heeft het contact daarna gecheckt en bevestigd, dus dan heeft Van der Eijk geen kans meer om het zelf opnieuw te zien.'

En daar zit de fout, vindt Van Egmond. Of de arbiter toch gewoon zelf had moeten gaan kijken, zeker omdat het allemaal zo lang duurde én hij het moment in eerste instantie zelf niet had gezien? 'Dat was absoluut een mogelijkheid. Ik denk dat dat komende week zeker wordt meegenomen in de evaluatie.' Even later was Van Egmond echter stelliger. 'Dit (het feit dat Van der Eijk niet ging kijken, red.) is een punt waar wij ook tegenaan lopen. Als je het zelf niet hebt gezien en een strafschop geeft op advies van een assistent, dan is zelf kijken ook echt een heel goede optie. Ik denk dat dat ook wel een vaste afspraak gaat worden', verklapte hij.

Moeilijk te verdedigen
Al met al vond Van Egmond dat er in Waalwijk een flinke fout werd gemaakt, maar de ex-arbiter oordeelde ook dat het een uitzondering was geweest. 'Na de wedstrijd zei Van der Eijk dat hij de strafschop liever niet had gegeven, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar de VAR werkt heel aardig. Er waren dit weekend vijf ingrepen, allemaal terecht. We moeten ook goed in de gaten houden dat de VAR heel goed zijn werk doet.'

Tot slot besprak Van Egmond nog twee omstreden momenten: de handsballen van Adil Auassar (tijdens FC Emmen - Sparta Rotterdam) en Mike te Wierik (tijdens Ajax - FC Groningen), die allebei een penalty tegen kregen. 'Die eerste vind ik prima te verdedigen, dat is nou eenmaal de regel: hij had zijn arm naast zijn lichaam. Die tweede vind ik moeilijker te verdedigen, die had ik veel liever niet gezien', zo sloot Van Egmond af.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.